Op de adreszijde van de afgebeelde kaart staat de tekst: “Belangeloos uitgegeven door Het Nederlandsche Boekhuis (Hoes & Verbiest) Tilburg-Amsterdam-Gouda. Geheel ten bate van het Noodlijdende Weenen Prijs per stuk f 0,10 Oplage 100.000 ex.” Op de beeldzijde een gezin dat duidelijk honger lijdt.
Noodlijdend Wenen
De jaren na de Eerste Wereldoorlog was de voedsel-toestand in Wenen zeer slecht. Een krantenbericht van 28 januari 1920 geeft dit aldus weer: “De toestanden verergeren met den dag. Uit het Buitenland komt veel, zooals uit Holland, doch het is maar een druppel in een emmer”. In Nederland worden in 1919 en 1920 locale en landelijke comité’s gevormd die geld en goederen inzamelen voor Wenen. Ook zijn veel kinderen uit Oostenrijk naar Nederland gekomen om hier aan te sterken.
Joan Collette
Op de tekening staat behalve de tekst Weenen 1919/’20 ook de naam van de kunstenaar Joan Collette. Johan Nicolaas Coenraad (Joan) Collette (1889-1958), is een Nederlands kunstenaar, hij is graficus, grafisch ontwerper, illustrator, monumentaal kunstenaar, kunstschilder, glasschilder, wandschilder, tekenaar, vervaardiger van mozaïek en boekbandontwerper. Hij heeft les gegeven in decoratieve schilderkunst en mozaïek aan architectenopleiding van de R.K. Leergangen te Tilburg.
Hoes en Verbiest
Gerardus Cornelis Joseph Maria Verbiest (1894-1979) Geboren 3 maart 1894 Vestigt zich op 19 november 1919 met zijn echtgenote in de Industriestraat 1 als Boekhandelaar in Tilburg.
Hoes = F. Hoes (Franciscus). Het Nieuwsblad voor den Boekhandel bericht dat 1 Januari 1918 de Firma Edauw (F. Hoes) te Gouda is omgezet in “eene vennootschap onder den naam Hoes & Verbiest”. Dit is ook de naam die voorkomt op de kaart van Wenen. H.C. Edauw Jr. Gouda was boekhandelaar en uitgever van Goudse kaarten. Hoewel Verbiest bij zijn huwelijk als boekhandelaar te boek staat, is hij vooral uitgever van boeken en tijdschriften van katholieke signatuur. Voor zover bekend heeft hij geen andere kaarten uitgegeven. Een van die tijdschriften was de “Jaarlijkse Boekenschouw”. In de aflevering van 1922 staat een korte biografie en portret van de Hilversumse boekhandelaar en uitgever van prentbriefkaarten Joannes Reddingius (1873-1944).
Noten
- Verschillende vestigingsplaatsen van Hoes en Verbiest:
- Boekenschouw 1912: Tilburg / Amsterdam / Gouda / Weenen.
- Boekenschouw 1922: Tilburg (Hoofdkantoor) / Brussel (Em. Jacqmainlaan 127) / Antwerpen
- PrentbriefKaart 1918-1919: Tilburg / Amsterdam / Gouda.