Louis Hoorenman had in 1894 een zaak in fotografieartikelen aan de Prinsestraat 65 in Den Haag. Het was één van de vijf zaken in Den Haag met fotografische artikelen omstreeks 1890. In 1904 was het adres Prinsestraat 29. Tevens had hij op dit adres een “Gramophon en Odeon-Magazijn”.
In de Avondpost van 4 februari 1906 verschijnt het volgende bericht:
De tusschen ondergetekenden Bernard Eugène Adolphe Temmerman, zich noemende Adolphe Zimmermans, Fotograaf te ’s-Gravenhage, wonende te Voorburg en Levie Hooremans, zich noemende Louis Hoorenman, Koopman te ’s-Gravenhage aangegane en aldaar gevestigde Vennootschap onder de Firma L. HOORENMAN, tot het drijven van handel in fotografie- en aanverwante artikelen, is met onderling goedvinden op heden ONTBONDEN, zullende de zaken dezer vennootschap worden vereffend door den eersten ondergeteekenden, die daartoe zal teekenen L. Hoorenman in Liq ’s-Gravenhage, 31 Januari 1906. A. ZIMMERMANS. L. HOORENMAN.
Kort daarop is hij overleden, zijn vrouw plaatst in de Haagsche Courant van 24 juli 1906 een advertentie met de volgende tekst: Voor de vele bewijzen van deelneming, ontvangen bij het overlijden van mijn geliefden Echtgenoot en Vader, betuig ik, mede namens mijne kinderen, hartelijk dank. Wed. L. HOORENMAN— Waisvisz. Hij is dus kort na de ontbinding van de samenwerking met fotograaf Adolphe Zimmermans overleden.
Biografie
Zoals al in de advertentie in de Avondpost van 1906 staat, is Louis Hoorenman niet zijn echte naam. Zijn werkelijke naam is Levie of Levi Hooremans. Hij is geboren op 13 mei 1861 in Rotterdam. Op 17 juni 1891 trouwt hij met Naatje Waisvisz. Zijn beroep is dan fotograaf. Volgens Wachlin (2011, vertaald naar Nederlands) is zijn loopbaan als volgt: “Rotterdam tot 1871, fotograaf en handelaar in fotografische artikelen in Utrecht tot 1883, fotograaf tot 1900 dan handelaar in fotografische artikelen in Den Haag”. Hij overlijdt op 12 juli 1906 in Den Haag, zijn beroep bij overlijden is “koopman photographie artikelen”.
Prentbriefkaarten
Hoorenman gaf fantasie- fotokaarten uit die gemaakt zijn met negatief-vignetten. Vermoedelijk maakte hij deze kaarten zelf. De kaarten zijn genummerd als serie en daarbinnen als de afzonderlijke kaarten, bijvoorbeeld Serie 6. No. 9. Er zijn ten minste 8 series verschenen. Ook gaf hij samen met Jacobs en Klaassen uit Den Haag een kaart uit met een spoorwegongeluk. (zie blogbeircht spoorwegongeluk).