Bij zijn overlijden zet de firma Morks & Geuze, Vischsstraat 13-15 de kantoorboekhandel van de firma E.E. HAAGENS in hetzelfde pand voort. Morks en Geuze is naast boekhandel ook drukker en uitgever van prentbriefkaarten.
Overzicht kaarten
- Een zwart-wit of ingekleurde kaarten heeft op de beeldzijde van de kaart een kenmerkende tekst, bijvoorbeeld: DORDRECHT. Molen „De Maagd.” Uitg. E.E. Haagens, Dordrecht. De plaatsnaam in hoofletters, de titel cursief. Er komen ten minste 43 kaarten in deze serie voor. Het oudste poststempel is uit 1899.
- Serie met ongekleurde kaarten, waarvan één panoramakaart. Onderschrift in rode letters. Voorbeeld van een onderschrift: DORDRECHT, Godfried Schalckensingel. Uit. E.E. Haagen, Dordrecht. Er zijn 7 kaarten bekend uit deze serie, op één na komen alle afbeeldingen ook voor in serie 1.
- Serie met ongekleurde kaarten. De tekst onder de afbeelding in rood gedrukt: Groeten uit Dordrecht. Geheel links de rode tekst: Uitgave E.E. Haagens, Dordrecht. Oudste poststempel 1899. Merkwaardig is dat bij deze serie de afbeeldingen niet van een titel zijn voorzien. Er zijn 6 kaarten bekend uit deze serie. De uitvoering van de adreszijde duidt op Trenkler & Co. uit Leipzig als drukker.
- Een serie met ingekleurde foto’s die ongeveer de helft van de kaart beslaan. Voor sommige kaarten zijn dezelfde foto’s als voor serie 3 gebruikt. Er zijn geen titels op de kaart vermeld en er zijn ten minste acht kaarten uit deze serie bekend. Oudste poststempel 1901.
- Een met opgeplakte fotootjes met witte sierrand om de foto. Er zijn verschillende kleuren achtergrond bekend, grijs, blauw, rood, bruin en paars. Er zijn vijf verschillende afbeeldingen bekend. Groeten uit Dordrecht staat boven de afbeelding, evenals bij de volgende twee series.
- Een vergelijkbare serie als No. 5, maar zonder witte sierrand om het fotootje. Vijf verschillende afbeelding zijn bekend.
- Schildersezels. Er zijn drie kaarten bekend, waarbij een fotootje op een schildersezel in reliëf is opgeplakt. Er zijn drie kaarten uit deze serie bekend, waaronder met het portret van Ary Scheffer. De achtergrond kleur is blauw, paars of donkergrijs.
- Serie met een heraldisch wapen. Het wapen van Dordrecht op een lakzegel met aangehangen lint. Aan het lint drie kleinere lakzegeltjes. Op het lint de tekst Groeten uit de Merwestad. Dit geheel is op een gekleurde ondergrond geplaatst. Bekend zijn de kleuren rood en blauw als ondergrond. Zie ook paragraaf Heraldisch wapen. De kaarten zijn in 1900 uitgegeven.
- Reliëfkaarten van de Grote Kerk te Dordrecht. De achtergrond is in de tinten blauw, rood of donkergrijs, de Grote Kerk in reliëf en wit uitgespaard. Groet uit Dordrecht staat boven de afbeelding.
- Serie Oud-Dordt. In 1902 bracht E.E. Haagens een serie van 5 kaarten uit van de Nationale Tentoonstelling van Nijverheid en Kunst in Dordrecht, die gehouden is in 1897.
Overige uitgaven
Vanaf 1898 liet E.E. Haagens een album in drie delen verschijnen met foto’s van schilderijen uit het Dordrechts Museum op basis van autotypieën van de Gebr. van Rijkom in Amsterdam. Ieder album bevatte 10 platen. De inhoud van het eerste deel is bekend van een advertentie. Van de andere twee album zijn enkele “losse” platen bekend uit de collectie van het archief van Dordrecht in de collectie Dordracum illustratum.
Ook waren de Gebr. Van Rijkom betrokken bij de productie van stereofoto’s van Dordrecht die E.E. Haagen uitgaf, gezien de tekst linksonder: Gebr. v. R. A’dam.
Relatie met andere uitgevers en fotografen
Er zijn acht landelijke, drie Dordtse en één Duitse uitgevers die dezelfde foto’s voor hun kaarten hebben gebruikt als uitgever Haagens. Van de Dordtse uitgevers is A.G. Versteeg het best vertegenwoordigd, bij de landelijke uitgevers is dat Gebr. van Rijkom uit Amsterdam. Er zijn slechts twee namen van fotografen gevonden, die van de Dordtse fotograaf H.J. Tollens van een kaart van de Voorstraatshaven en van de Amsterdamse fotograaf A. Jager, deze laatste is ook uitgever van foto’s. Het betreft foto’s op dun fotopapier geplakt op karton. Deze, bij verzamelaars als “harde foto’s” benoemd, zijn de eigenlijke voorlopers van de prentbriefkaart. Van een aantal kaarten zijn wel de originele foto’s gevonden, maar daarvan niet de fotograaf of uitgever, vaak zijn het foto’s die hetzij in albums hetzij als losse foto’s in de handel waren. Deze anonieme foto’s zijn niet in het onderstaande overzicht betrokken.
Als twee uitgevers dezelfde foto voor een kaart gebruiken, kan dat op drie situaties wijzen
- Er is een (zakelijke) overeenkomst van één fotograaf met twee of meer uitgevers.
- Er is een (zakelijke) overeenkomst tussen de twee of meer uitgevers.
- Er is in bij een of meer uitgevers geen overeenkomst met een fotograaf of andere uitgever, het betreft dan plagiaat, al is het wel zo dat tot 1912 auteurswet van 1881 gold, die in een aantal opzichten minder streng is dan de auteurswet van 1912.
Overzicht Haagens i.r.t. andere uitgevers en fotografen
- Op veel kaarten van de Dordrecht staat de fotograaf vermeld. Echter niet op de kaarten van de uitgever Haagens. Op de beeldbank van het Archief van Dordrecht konden slechts van twee kaarten de fotograaf achterhaald worden (H.J. Tollens en A. Jager). De foto op de kaart van Haagens met de Voorstraatshaven is ook te zien op een kaart met de tekst Lichtdr. Gebr. v. Rijkom, Amst. Op beide kaarten is de foto met de vage rand en ronde hoeken op dezelfde wijze weergegeven. Zeer waarschijnlijk zijn beide foto’s door de Gebr. van Rijkom gedrukt, want ook de adreszijde komt qua uitvoering geheel overeen.
- Een aantal harde foto’s van A. (Andries) Jager (1825-1905), fotograaf, boek- en kunsthandelaar in Amsterdam, is ook op kaarten van Haagens verschenen.
- Louis van Hasselt ut Amsterdam gaf een landelijke reeks kaarten uit met een sierrand met he wapen van de desbetreffende stad. Van Dordrecht zijn vier van dergelijke kaarten bekend.
- Buurman & De Haas is een Amsterdamse uitgever die vooral kaarten van Amsterdam uitgaf, maar ook van Leiden, Nijmegen, Den Haag en Dordrecht. Van de laatste plaats zijn drie kaarten van deze uitgever bekend.
- N.J. Boon uit Amsterdam gaf kaarten van heel Nederland uit. Van Dordrecht verschenen meer dan 50 verschillende kaarten.
- Mevrouw A.M. Amiot uit Den Haag gaf van veel plaatsen in Nederland kaarten uit, waaronder voor zover bekend zeven van Dordrecht.
- M.A. Frank (op kaarten vaak afgekort tot M.A.F.) uit Rotterdam heeft zeer veel fantasie- en topografische kaarten uitgegeven. Er zijn van M.A. Frank twee kaarten van Dordrecht bekend met een art deco-sierrand.
- De kaart met een foto van de Korte Geldersche Kade vanaf de Bomkade uit serie 3 is een uitsnede uit de originele foto waarvan de fotograaf onbekend is, komt ook voor in een harmonica-album met 12 kabinetfoto’s van J.H. Schalekamp uit Buiksloot met de "Album Collection Victoria".
- Nederlandsche Briefkaarten is een serie kaarten met kleine afbeeldingen van stadsgezichten of kunstwerken met een tekening daarom heen. De uitgever van deze kenmerkende serie is onbekend.
- De groothandel en uitgeverij van prentbriefkaarten “International Trading Company” was gevestigd in Amsterdam. Zij gaven zowel topografische als fantasie-kaarten uit.
- De specialiteit van de Luxe Papierhandel en uitgeverij van Jezaias Pomper in Veendam, had als specialiteit maanlichtkaarten.
- B. Jacobs, Groningen heeft landelijk een serie uitgegeven die bekend zijn als vogellijnkaarten. Het zijn kaarten met een reliëfrand met vogels en bloemen. Het zijn kaarten van blauw getint karton, waarop kunstmatig een maan is aangebracht. Een dergelijke kaart is ook met aan afbeelding van Hotel Bellevue verschenen.
- In de periode 1914-1918 was in Dordrecht het „Comité Hollandais à Dordrecht pour la Réception des Prisonniers de Guerre” actief. Zij gaven een serie van minstens x kaarten, die zijn gedrukt door Geuze in Dordrecht. Op de kaart staat in rood de tekst “Soyez les bienvenus de Holland” en “Vue de Dordrecht”. Op de foto rechtsonder de afkorting V.V.D.
- Arie Gerrit Versteeg is verreweg de grootste uitgever van de hier genoemde Dordtse uitgevers van kaarten omstreeks 1900. Tien kaarten van A.G. Versteeg zijn wat afbeelding betreft gelijk aan die van E.E. Haagens.
- Boek- en muziekhandelaar A.J. Stumpel, Voorstraat 110 uit Dordrecht liet een serie van zes of meer blauw getinte kaarten van Dordrecht verschijnen met het opschrift Lichtdruk J.M. Schalekamp Buiksloot-Amsterdam.
- M.J.F.X. van de Sandt had een winkel in schrijfbehoeften en luxe-artikelen aan de Voorstraat 370 in Dordrecht. Er zijn zes verschillende kaarten van Dordrecht bekend van M. van de Sandt.
- Glückstad en Münden uit Hamburg met als logo een prentbriefkaartenautomaat hebben 90 of meer kaarten van Dordrecht uitgegeven, waarvan voor 1 kaart dezelfde foto is gebruikt als voor 2 kaarten van Haagens.
- Trenkler & Co. uit Leipzig is een grote uitgever, die veel voor de Nederlandse markt heeft geproduceerd. Er zijn ten minste 73 kaarten van Dordt bekend, die zijn gedrukt door Trenkler, slechts één kaart heeft dezelfde afbeelding als een kaart van Haagens.
Overeenkomst tussen de kaarten van Haagens en andere uitgevers.
Zie boven voor de inhoud van de series.
Serie 1: A.G. Versteeg; Gebr. v Rijkom; Louis van Hasselt; Buurman-De Haas; Glückstad & Münden en Comité Hollandais à Dordrecht pour la Réception des Prisonniers de Guerre.
Serie 2: Buurman-De Haas; Louis van Hasselt; Glückstad & Münden; J. van de Weg; B. Jacobs en A.G. Versteeg.
Serie 3: A.G. Versteeg; M.A. Frank en J.H. Schalekamp.
Serie 4: A.G. Versteeg; A.J. Stumpel; Trenkler & Co.; Gebr. v. Rijkom; Nederlandsche briefkaarten; International Trading Company en J. Pomper.
Serie 5: A.G. Versteeg; A. Jager; A. Amiot en M. v. d. Sandt.
Serie 6: N.J. Boon; M.A. Frank en A. Jager.
Serie 7: geen andere uitgevers.
Oud-Dordt
Op 3 juni 1897 pent de tentoonstelling Nationale Tentoonstelling van Nijverheid en Kunst georganiseerd door de Vereeniging Vak en Kunst te Dordrecht haar poorten. Tot 7 september 1897 is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. Een stukje nagebouwd Dordrecht on der de titel Oud-Dordt vindt plaats in het Oranjepark van 3 juni, het plan is ontworpen door de architecten H.E. van der Kaa, H.A. Reus en W. Stok Jr. Kosten noch moeite zijn gespaard om deze tentoonstelling tot een succes te maken. E.E. Haagens speelt hier vijf jaar later op in met de uitgave van een serie met vijf kaarten. Onder het kopje Prentbriefkaarten Oud-Dordt verschijnt in de Dordrechtsche Courant het volgende bericht: “Zij zal voor menigeen aangename herinneringen verlevendigen, deze keurig uitgevoerde serie van 5 briefkaarten op Oud-Dordt betrekking hebbende en uitgegeven door den Heer E.E. Haagens. Zij geven 2 Kijkjes op de Gracht, ’t Torentje van den Bleijenhoek, Het Vendel en de Grootste en kleinste Burger van Oud-Dordt en zullen voor den prijs van 20 cents ongetwijfeld flink gaan. De originele foto’s waarop de kaarten zijn gebaseerd, zijn bewaard gebleven.
Heraldische kaarten
In de Dordrechtsche Courant van 10 November 1900 staat het volgende bericht: “De heer E.E. Haagens alhier heeft iets nieuws in den handel gebracht op het gebied van geïllustreerde briefkaarten. Geen onoogelijke prentjes, welke nauwelijks plaats maken om den naam van den afzender erop te schrijven, maar een smaakvol in goud en kleuren ingedrukt stedelijk wapen, getekend door de heer Gips, heraldicus alhier, waaraan bij wijze van oorkonde, een perkamentachtig lint met “Groeten uit de Merwestad” en daaronder een drietal fantastische lakzegels. Naast die versiering is ruimschoots plaats over voor een flinken tekst. De kaarten zijn in drie verschillende tinten verkrijgbaar en zullen zeker bij verzamelaars veel in den smaak vallen.”
G.D. Gips Dz. uit Dordrecht was lid van het Genealogisch-Heraldisch Genootschap “De Nederlandsche Leeuw”. Hij woonde op het adres Voorstraat 57rd en was leraar Hoogduitsche letterkunde te Dordrecht. Gerard Dirk Gips is geboren op 4 juni 1862 te Dordrecht en overleden op 21 september 1939 in zijn geboorteplaats. Hij was de zoon van Dirk Gips en Gerarda Maandag.
Ary Scheffer
Een van de kaarten van Haagens met een foto op een schildersezel is het portret van de Dordt geboren schilder Ary Scheffer (1795-1858). Het is een portret dat geschilderd is door Thomas Phillips (1770-1845). Het zelfde portret bevindt zich ook in het album met foto’s van schilderijen uit het Dordrechts Museum dat door Haagens in 1898 is uitgegeven. Die huidige verblijfplaats is de collectie van het Musée de la Vie Romantique in Parijs. Mogelijk bevond het schilderij zich omstreeks 1898 in het Dordrechts Museum.
Noten
- In andere bronnen is hij de eigenaar van een manufacturenzaak.
- OPROEPING. Allen die iets te vorderen hebben van- of verschuldigd zijn aan de onder het voorrecht van boedelbeschrijving aanvaarde nalatenschap van den heer ELIAS EPHRAIM HAAGENS, Koopman en Winkelier, gewoond hebbende te Dordrecht en aldaar overleden 31 Juli 1904, worden verzocht daarvan ten spoedigste opgave of betaling te doen ten kantore van den Notaris W.J. VAN BILDERBEEK, Groenmarkt 8, te Dordrecht. bron: Dordrechtsche courant 15-8-1904.
- Brief van F.B.J. Gips te Wassenaar aan F. Renssen, 2e secretaris van de Nederlandsche Genealogische Vereeniging, betreffende de Engelse herkomst van de familie Gips. F.B.J. Gips een neef van G.D. Gips was testamentair executeur na zijn overlijden in 1939. Op de grafsteen van G.D. Gips op de Essenhof en in zijn overlijdensadvertentie staat Gerard Dirk Gibbs. Waarschijnlijk was dat zijn wens om zo zijn Engelse afkomst te benadrukken.
- In 2017 was in de Tentoonstelling Spiegel voor het heden in het Dordrechts museum een en andere te zien over Oud-Dordt in 1897.
- Collectie voornamelijk topografische foto’s met betrekking tot Dordrecht over de periode 1890-1945, verzameld en deels vervaardigd door wiskundeleraar en HBS-directeur W. Meijers. Afbeelding in “Deze schoone kunst”.
Bronnen
- Cees Esseboom (red.), 2006. Deze schoone kunst. Dordrecht en de fotografie in de negentiende eeuw. Jaarboek 2006. Historische Vereniging Oud-Dordrecht. 256 p.
- Mieke Jansen, 1989. Beperkt belicht. Fotohistorie van Dordrecht. Kwartaal en Teken. Gemeentearchief Dordrecht. Jrg. 15 vol. 4: 3-10.
- Felix B. van West, 2002. Wie van u kent A. Jager, Water 110 te Amsterdam?. VDP-bulletin 73: 12-15.
- Regionaal Archief Dordrecht. Beeldbank. https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/beeldbank/
Lodewijk van Duuren