Hartman Sannes is een bekende Friese historicus en onderwijzer, geboren te Sint Annaparochie op 24 juni 1890 en overleden te Leeuwarden op 5 januari 1956. Hartman Sannes werd in 1890 in Sint Annaparochie geboren als zoon van de verver (huisschilder) Sytse Sannes en van Yke Bouma. Dit kan echter niet de H. Sannes zijn, die bekend is als uitgever van kaarten van St. Annaparochie en omstreken, want daar was hij te jong voor. De oudst bekende afstempeling van kaarten van Sannes dateert uit 1902. Het is echter zeer waarschijnlijk zijn opa die ook Hartman Sannes heette (1840-1932) die achter de naam H. Sannes op kaarten schuil gaat. Bij zijn huwelijk met Grietje Hendriks Goudemond in 1862 woont hij in St. Anna Parochie en is zijn beroep verwer. Maar volgens de overlijdensakte van Sytse Sannes is hij van beroep veranderd: “te Sint Anna Parochie is overleden [6 januari 1909] Sijtse Sannes, oud vijf en veertig jaren, verver, geboren en wonende te Sint Anna Parochie, gehuwd met Yke Bouma, zoon van Hartman Sannes, winkelier, mede aldaar woonachtig en Grietje Goudemond overleden” [10 februari 1892]. In 1917 doet weduwe S. Sannes de schilderszaak over aan J. Couperus.
Prentbriefkaarten
Mogelijk heeft Hartman Sannes kaarten van St. Annaparochie en omgeving van circa 1900 tot 1917 uitgegeven en in de schilderszaak verkocht. Het zijn vooral kaarten van St. Annaparochie, maar ook andere plaatsen uit Het Bildt, zoals St. Jacobiparochie, Vrouwenparochie en Oude Bildt-Sijl.
Wilhelmina-Hendrik-Stichting
De Vereeniging voor de Wilhelmina-Hendrik-Stichting in Rotterdam is opgericht op 7 februari 1901.
Op een kaart uitgegeven door N.J. Boon in Amsterdam staat het doel van de stichting: “Verstrekt Voedsel aan de Behoeftigen. Men steunt deze stichting: Door een jaarlijksche bijdrage als lid, of een bijdrage in eens als begunstiger.” Op een kaart van Sannes van de Gemeenteschool in St. Anna Parochie staan alle leerlingen afgebeeld i.v.m. het verstrekken van voedsel aan behoeftige schoolkinderen door deze stichting (bron Haverkate, Encyclopedie).
Samenwerking met andere uitgevers, drukkers en fotografen
- De kaart van de Openbare School in Jacobi-Parochie is uitgegeven in samenwerking met De Tulp in Haarlem (nummer 14575). De Tulp is een handelsnaam van uitgever Jos. Nuss & Co, die waarschijnlijk alles bij Emrik & Binger liet drukken.
- Van de drukker Emrik en Binger in Haarlem zijn 4 of meer kaarten bekend uit ca. 1910. Het logo E&B in rechthoek staat linksonder op de adreszijde.
- De afgebeelde kaart met brede gouden rand heeft een adreszijde die volkomen gelijk is aan de kaarten van uitgever/drukker La Rivière en Voorhoeve uit Zwolle.
- J. Kuiken, St. Annaparochie. Op enkele kaarten van Sannes staat: ” Druk van J. Kuiken Jz. Uitg. H. Sannes-St.-Annaparochie. Zie de paragraaf hieronder over Jan Kuiken.
- Er zijn twee series die qua nummering en uitvoering aan de drukker Gebr. van Straaten, in Middelburg gerelateerd kunnen worden. De serie van ca. 6444-6451 van St. Anna Parochie e.o. en een serie uit 1907 van ca. 6728-6732 van de vissers van Jacobi-parochie.
- De twee kaarten van Sannes die door Trenkler in Leipzig zijn gedrukt zijn van het jaar 1907 (nrs. 07 21020 en 07 21021).
- Een zogenaamde Mikroskop-Karte is mogelijk ook door een Duitse firma gedrukt.
- Op een serie kaarten staat op de beeldzijde in rode letters: “H. Sannes, uitgever. D. Deinema Photograaf, Stiens. Het is fotograaf Doeke Deinema (1867-1942), die werkzaam was in Irnsum, Stiens, Veendam en Leeuwarden. Hij heeft ook foto’s geleverd voor andere uitgevers zoals Gaele de Vries in Stiens en S. Tolsma in Berlikum. In 1929 beëindigde Doeke Deinema zijn werkzaamheden.
Drukkerij Kuiken
Sinds mei 1859 heeft Jan Kuiken een boekhandel op de hoek van Sint Annaparochie, die hij in 1861 uitbreidt met een drukkerij in het pand aan het Noordeinde. In 1869 geeft hij voor het eerst de Bildtsche Courant uit. Deze zou tot 1963 een belangrijke plek innemen op het Bildt. In 1875 verhuist het bedrijf naar het Oosteinde. Jan Johannes Kuiken kreeg samen met zijn vrouw, acht kinderen. Zoon Johannes Jans Kuiken nam in 1898 het roer over van zijn vader. Vanwege zijn zwakke gezondheid en het feit dat er geen mannelijke opvolger was, droeg Kuiken in 1920 de leiding van het bedrijf over aan Adolf Hoekstra. Zowel Johannes Jans Kuiken als Adolf Hoekstra hebben prentbriefkaarten van St. Anna Parochie uitgegeven. Die van Kuiken hebben als tekst op de adreszijde: Uitg. Firma J. Kuiken Jz. St. Annaparochie. Drukker J. Kuiken Jz. was ook actief in de strijd voor socialisme en kiesrecht en was vele jaren hoofdbestuurder van de Nederlandsche Vereeniging tot Afschaffing van Sterken Drank.
Lodewijk van Duuren