Otte van Elselo is geboren 3 april 1836 te Hindeloopen en overleden 4 augustus 1915 te Hindeloopen
Hij is op 16 mei 1858 gehuwd met Jacomina Baunach. Hij is van beroep Bakker en logementhouder.
Hij gaf een aantal kaarten uit van Hindeloopen, sommige met Hindelooper klederdracht. Bij zijn bakkerij was een Hindelooper Kamer ingericht.
Series van O. Elselo
- Kaart met de hoofdtitel Hindelopen a.d. Zuider Zee op de beeldzijde. Er zijn 5 kaarten van deze serie bekend. Een kaart van de Hindelooperkamer (zie afbeelding) heeft niet deze hoofdtitel, maar de adreszijde met “Uitg. O. van Elselo“ is identiek aan deze serie.
- Van Elselo heeft kaarten uitgegeven i.s.m. De Tulp in Haarlem. De Tulp is een handelsnaam van uitgever Jos. Nuss & Co, die waarschijnlijk alles bij Emrik & Binger liet drukken. Er zijn zeven kaarten bekend.
- Er zijn twee kaarten bekend die zijn gedrukt door Emrik & Binger, met het logo E&B op de adreszijde. Een kaart is verzonden door O. van Elselo aan een vriend. De titel op de kaart luidt: “Kamer bij O. van Elselo te Hindeloopen”, de andere is een gelegenheidskaart “Elf-Stedentocht, Ontmoeting van de eerst aankomende Heeren te Hindeloopen. 27 Mei 1912”. Het was een tocht op de fiets.
- Een aantal kaarten met Hindelooper Kamer of Oud-Friesche Koffiekamer heeft bij alle kaart op de beeldzijde het opschrift “Van Elselo, Sneek”. Er zijn 5 kaarten van dergelijke kaarten bekend. Waarschijnlijk staat op deze kaarten Sneek, omdat zijn zoon Frans Johannes van Elselo (1861-1937) in zijn bakkerij in Sneek een Hindelooper Kamer had ingericht.
- Er zijn 5 kaarten bekend, waarbij op de beeldzijde rechtsboven staat: “Hindeloopen,………190”, waarbij de afzender het laatste cijfer van het jaartal kan toevoegen. Op drie kaarten staat O. van Elselo, de overige twee zijn stadgezichten van Hindeloopen. Er is geen uitgever vermeld.
- Verder zijn er nog een aantal “losse kaarten” die niet in bovenstaande series thuishoren, zoals Hindeloopergroep en Gezicht op de Zielroede (in kleur). De afbeelding van de Hindeloper groep is ook gebruikt door uitgever S. Huismans in Sneek.
Hindelooper Kamers
Er waren of zijn verschillende plaatsen met Hindelooper Kamers: Amsterdam (1876 en 1883), Leeuwarden (1877), Parijs (1878 en 1889), Düsseldorf (1885), Dordrecht (1896), Sneek (1898), Berlijn (1898), Nürnberg (1902), Hindeloopen (1919), Arnhem (1923) en Enkhuizen (oude opstelling Zuiderzeemuseum). Vaak als onderdeel van een tentoonstelling of van een museumcollectie.
Hindelopen
Museum Hindeloopen is ontstaan op initiatief van het echtpaar Hidde en Adriana Nijland-Volker. Hidde Nijland (1853-1931) geboren te Leeuwarden is een kunst- en antiekverzamelaar, onder meer van Hindelooper voorwerpen. In 1896 is zijn collectie zo omvangrijk, dat hij in zijn huis in Dordrecht een complete Hindelooper kamer kan inrichten. In 1917 biedt hij zijn verzameling aan de gemeente Hindeloopen aan, op voorwaarde dat collectie deze tentoongesteld zou worden in het oude stadhuis uit 1683. Na een voorbereiding van twee jaar is het Museum Hidde Nijland Stichting op 16 juli 1919 geopend. In 1964 kan de Stichting een Hindelooper interieur van het Düsseldorfer Kunstmuseum overnemen. Het interieur heeft daar sinds 1928 in depot gestaan.
Arnhem
Het Openluchtmuseum in heeft in 1923 een Hindelooper Kamer gebouwd, naar het voorbeeld van ‘de Hindelooper Kamer’ die op de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889 te zien was.
In 1882 krijgt Otte van Elselo de opdracht een Hindelooper Kamer in het Panopticum in Amsterdam in te richten. Toen het doek voor het Panopticum viel is het interieur van deze Hindelooper kamer in 1919 geveild en aangekocht door het Openluchtmuseum en gebruikt voor bovenstaande reconstructie.
Sneek
De Hindelooper Kamer aan de Oosterdijk 10 in Sneek heeft zijn naam te danken aan bakker Frans Johannes van Elselo (1861-1937), zoon van Otte van Elselo. Frans komt uit Hindeloopen, maar verhuist naar Sneek. Daar koopt hij in 1898 de bakkerij van Dirk Visser en richt die vervolgens in als een soort Hindelooper Kamer.
Bronnen
- Ellen van Veen, 2000. Schilderij Christoffel Bisschop verrijkt collectie. The Happy Family. Het Peperhuis, Nieuwsbrief van het Zuiderzeemuseum, 2000. Nr. 2, 1-3.