Een autoslaaptrein is een nachttrein waarin passagiers hun auto mee kunnen nemen. Er zijn verscheidene kaarten bekend van de autoslaaptrein van de S.N.C.F. (Société Nationale des Chemins de fer Français). De SNCF is de Franse nationale spoorwegmaatschappij. De SNCF vervoert reizigers en goederen over het spoor. Het is een publieke onderneming van de Franse staat.
In de Franse autoslaaptrein krijgen reizigers prentbriefkaarten cadeau. De kaarten worden aangeboden in enveloppen met een Franse, Engelse, Duitse en Nederlandse tekst. De Nederlandse tekst luidde: “ENKELE BRIEFKAARTEN VOOR U ; zij worden u aangeboden door de Franse Spoorwegen.”
Ook op de adreszijde van de ansichtkaarten staat de titel in vier talen: “Chemins de fer Français / Train Auto-Couchettes Car-Sleeper-Express Auto-Slaaptrein Auto - Reisezug. Op de deelstreep staat het jaartal, nummer en fotograaf: S.N.C.F. 1965 – No. 39. Procedé Mexichrome Photo Marchand. Van 1962 tot en met 1973 verschenen vergelijkbare kaarten van de autoslaaptrein, uitgegeven door de S.N.C.F.
Franse autoslaaptrein
De eerste Franse autoslaaptrein reed op 31 mei 1957 tussen Boulogne en Lyon. De Train Auto-Couchettes (T.A.C.) was een samenwerking tussen de S.N.C.F. en Wagons-Lits, die voor de slaap- en restauratierijtuigen zorgde. Het eerste seizoen werden er 6.000 auto's vervoerd. Het aantal verbindingen groeide snel, van twee in 1959 tot twaalf in 1962. Vanuit Parijs vertrokken autotreinen naar onder meer Avignon, Grenoble, Narbonne, Nice en Toulon. Behalve binnenlandse treinen arriveerden in Avignon auto's uit Hamburg, Amsterdam en Brussel.
De Franse spoorwegen gebruikten dubbeldeks open wagons S.T.V.A. van de Société de Transports de Véhicules Automobiles, een dochterbedrijf van de S.N.C.F.
IRIS - Mexichrome
In 1895 stichten Alcide en Arthur Breger, drukkers in Parijs een uitgeverij van prentbriefkaarten: “A. Breger Frères”. Zij zijn een van de eersten in Frankrijk die de druktechniek phototypie gebruiken.
In 1935 koopt Adrien Breger, zoon van Alcide de firma Hélio-Cachan [1] en gebruikt voortaan de heliogravure. In 1950 registreert Adrien Breger het patent Mexichrome. Dit vormt het eerste industriële proces voor het direct printen van kleurenfoto's op ansichtkaarten, terwijl dat voorheen indirect gebeurde. Bij één van zijn frequente reizen naar Mexico, waar hij zijn fabriek Hélio-Mexico had, maakt hij een tussenlanding in de Verenigde Staten en koopt daar groot formaat fotografisch films (die niet bestonden in Frankrijk). Zo kwam hij op het idee om (echte) kleurenfoto’s te gebruiken voor de productie van zijn prentbriefkaarten.
Ook Nederlandse (Bruna in Utrecht) en Belgische uitgevers hebben gebruik gemaakt van de firma van Breger en de techniek Mexichrome. Op de beeldzijde van deze kaarten staat het logo IRIS.
[1] Hélio Cachan A. Breger Frères, société anonyme in Parijs. De onderneming sloot zijn deuren op 25 december 1984.