Majolica
Majolica is aardewerk dat is overdekt met een laag witte tinglazuur, waarop meestal een veelkleurige schilderingen is aangebracht. De naam majolica is een verbastering van Mallorca, omdat het aardewerk vanuit Spanje via Mallorca naar Italië verhandeld werd.
De vondsten die zijn afgebeeld in de serie kaarten, zijn afkomstig uit de bouwput van het stadhuis aan de Coolsingel. De scherven van de majolica borden zijn nog steeds in de collectie van Museum Rotterdam, en op hun website zijn kleurenfoto’s van de borden opgenomen. Bij de ene kaart is ook het signatuur op de achterkant van het bord opgenomen, dat ontbreekt in de beeldbank van het museum
In de periode 1911-1914 vond bij het Museum van Oudheden verwerving van voortbrengselen van de Rotterdamse plateelbakkerijen plaats. De datering van de tekeningen is 1915.
Museum van oudheden
Het in 1905 geopende Museum van Oudheden in Rotterdam, voorheen Antiquiteitenkamer, bevond zich samen met Museum Boijmans in het voormalig gemeenlandshuis van Schieland.
Het is in 1662 gebouwd voor het hoogheemraadschap Schieland, dat toezicht hield op dijken, polders en waterhuishouding.
Met twee musea in één pand groeide de verzameling zo sterk, dat het Schielandshuis te klein werd. Museum Boijmans verhuisde daarom in 1935 (opening 6 juli) naar een nieuw gebouw in Rotterdam, onder de naam Museum Boijmans Van Beuningen. Het Museum van Oudheden sloot op 1 april 1935. Het museum kreeg in 1948 de naam “Historisch museum van Rotterdam”, maar opende pas op 10 juni 1953. De staat van onderhoud was echter zo slecht, dat het in de jaren zestig op last van de brandweer is gesloten. In 1978 nam de gemeenteraad het besluit het Schielandshuis in 17e-eeuwse trant te laten restaureren. In 1986 werd het museum feestelijk heropend. In 2011 wijzigde het museum de naam in Museum Rotterdam en is niet langer in het Schielandhuis gevestigd.
A. Hoynck van Papendrecht
Anthony Hoynck van Papendrecht (1864-1933) was van 1910 tot en met 1929 directeur van het Museum van Oudheden in Rotterdam. Hij is de broer van Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933), de schilder die vooral bekend om zijn militaire onderwerpen.
Het monogram ’15 AHVP op de tekeningen van de majolica borden is zonder twijfel van Anthony Hoynck van Papendrecht. Hij was een verdienstelijk tekenaar met interesse voor majolica. Hij schreef het boek “De Rotterdamsche plateel- en tegelbakkers en hun product, 1590-1851”. Hij is ook de auteur van twee catalogi van het museum.
Bronnen
D. Hannema, 1933. In memoriam A. Hoynck van Papendrecht. p. 43-45.
Lodewijk van Duuren