Molens uit de Zaanstreek
De bovenstaande foto is als prentbriefkaart uitgegeven door J.H. Schaefer uit Amsterdam, J.M. Schalekamp uit Buiksloot en Trenkler & Co. uit Leipzig. De beeldbank Zaansche Molen (beeldbank.zaanschemolen.nl) geeft een interessante toelichting bij de bovenstaande kaart van Schalekamp, die hieronder bijna integraal is weergegeven.
“Koog aan de Zaan. Ansichtkaart uitgegeven door de firma J.M. Schalekamp uit Buiksloot. Blue Delft Cards serie. Serie II No. 11. De kaart maakte deel uit van een uitgave van twee mapjes met ansichtkaarten genaamd de Blue Delft Cards. Zij werden, omstreeks 1910, uitgegeven voor toeristen die Nederland bezochten. De kaarten bevatten afbeeldingen van molens uit heel Nederland, waaronder een aantal uit de Zaanstreek. De foto werd gemaakt tussen 1880 en 1883 door het Franse fotografen duo, Leon & Levy. Er werden op dezelfde dag meerdere foto's gemaakt vanuit dezelfde positie. Schalekamp, maar ook veel andere uitgevers, hebben deze afbeelding gebruikt voor het uitgeven van ansichtkaarten. De fotograaf stond op de brug over de oostelijke Parallelvaart en keek richting het noorden. Via het Relkenpad, de huidige Reëelenstraat, bereikte men deze brug. De Zaanse foto's van Leon & Levy kenmerken zich vooral door de aanwezigheid van koeien tezamen met de molens. Veel van deze foto's werden uitgegeven met de tekst "Vaches et Moulin".
Op de afbeelding zijn van links naar rechts, de volgende molens duidelijk te zien:
- pelmolen de Sint Jacob;
- oliemolen de Wezel, recht over de vaart het station Koog-Zaandijk;
- oliemolen de Kieft;
- verfmolen de Valk;
- papiermolen de Vergulde Bijenkorf;
- oliemolen de Munnik;
- met daarachter pelmolen de Zwarte Bonsem;
- geheel rechts staat oliemolen de Paap;
- oliemolen het Pink en
- meelmolen de Dood.
Eigenlijk staan er nog twee molens op deze kaart, die hierboven niet zijn opgesomd. Vanaf de derde dwarssloot vanaf de positie van de fotograaf zijn duidelijk twee weidemolentjes te zien.
Bekijk de PDF met alle figuren.
Lodewijk van Duuren