EW
Op 30 mei a.s. van 10:30 tot ca. 15:00 uur komen we weer samen op de VDP-Contactdag bij Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2 in Tilburg. Ontmoet andere verzamelaars, neem je prentbriefkaarten mee om te ruilen, te verkopen (bv. als 50 cents kaarten) of te bespreken. Neem kaarten van uitgeverij Schaefer mee voor een nog te verschijnen publicatie. Als je iets wilt presenteren dan kan dat want er is een beamer. Er is voldoende parkeergelegenheid en het treinstation is op 2 minuten loopafstand. Graag tot ziens op 30 mei!
EW
0 Opmerkingen
Als leden de enquête digitaal willen invullen kunnen ze op de link hieronder klikken en hun antwoorden en reacties achter laten.
Het is dan ook gemakkelijker om de gegeven antwoorden in een totaaloverzicht van scores te verwerken. Derhalve is ieder VDP-lid van harte uitgenodigd deze enquête op deze manier in te vullen. En het scheelt u ook nog een postzegel. Bij voorbaat dank namens het voltallige bestuur. Digitale ledenenquête Dorco uitgaven“Doosje behorende bij het Dorco-Denkbord bevat 48 plaatjes” is de tekst op een kartonnen doosje van 5,5 x 9,5 cm. Zowel bord als de plaatjes (zie enkele plaatjes bij de afgebeelde prentbriefkaart) zijn vervaardigd in 1946 door N.V. Boek en Steendrukkerij 'De IJsel' in Deventer. Ontwerper en illustrator van het spel is Piet Smeele (1910-2001), die werkte van 1934 tot 1949 voor Drukkerij de IJsel. Zowel de drukkerij als de illustrator zijn bekend van prentbriefkaarten. De naam Dorco is echter ook bekend van kaarten met de tekst: ’N DORCO UITGAVE. Een van de kaarten met een rokende aap heeft als titel Mag jij al roken? en de geschreven tekst van de afzender luidt: Hartelijke groeten uit het apenland: Kareltje en Evelien. De uitgever is G.C.T. v. Dorp & Co. N.V. De kaart is verstuurd van Soerabaia naar Bilthoven. G.C.T. staat voor Gerard Carel Théophilus van Dorp, geboren op 2 november 1828 te Veghel en overleden te Arnhem op 20 december 1886, van beroep kandidaat-notaris. In 1857 richt hij te Semarang een uitgeverij en drukkerij op. Later zijn er ook vestigingen in Soerabaia en Bandoeng. De firma overleeft de Tweede Wereldoorlog want tot en met 1950 staan er nog regelmatig advertenties voor kantoor- en tekenbenodigheden in Nederlandsch-Indische dagbladen. De firma is dan gevestigd in Batavia (later Djakarta) in de wijk Noordwijk. In de naoorlogse periode is de firma ook actief geweest met de uitgave van enkele spelen zoals het Dorco-Denkbord. Bronnen: SAB-Deventer (2013) Collectie Piet Smeele, 1929 -1966. ID 1533. Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Deventer. M.M.G. Fase, Dorp, Elisabeth Carolina van (1872-1945). In Biografisch Woordenboek van Nederland 1880-2000. [dochter van G.C.T. van Dorp]. LvD |
AuteursDeze blog wordt afwisselend geschreven door Lodewijk van Duuren, Eltina Dijkstra en Leon Zijlmans. Categorieën
Alles
Archief
September 2024
|