De meeste zoekplaatjes zijn fotokaarten, maar deze aankoop is een gedrukte prentbriefkaart met op de adreszijde een dubbele deelstreep en adreslijnen. Maar zonder gedrukte tekst, waaruit plaats, de naam van het afgebeelde gebouw of de uitgever afgeleid kan worden, alleen is op de voorzijde in potlood No 1219 geschreven.
Toch bleek het achteraf heel eenvoudig om de locatie van de afbeelding te achterhalen. De adreszijde kwam bekend voor van kaarten van de uitgever La Rivière & Voorhoeve en deze bleek inderdaad exact overeen te komen met een van de adreszijden die deze uitgever gebruikt heeft. De kaart is wel van een iets groter formaat dan gebruikelijk (14,2 x 9,2 cm) en de afbeelding zelf iets kleiner. Mogelijk is het nummer in potlood een nummer van deze uitgever. Een catalogus van kaarten van deze uitgever laat zien dat het nummer in de catalogus van La Rivière & Voorhoeve verbonden is met de Hoogere Burgerschool (H.B.S.) voor meisjes aan de Garenmarkt in Leiden. Een afbeelding van het gebouw bevestigt dat op de kaart inderdaad dit schoolgebouw is afgebeeld. Het is een nog steeds bestaand gebouw, hoewel de pomp voor het gebouw in de loop der tijd verdwenen is. In 1883 opent het nieuwe schoolgebouw aan de Garenmarkt zijn deuren. Het gebouw is een ontwerp van de architect Jan Willem Schaap.
Het zoekplaatje is niet langer meer een zoekplaatje, maar een volgende vraag dringt zich op.
Wat is de betekenis van deze kaart waarop geen opschrift, geen naam van de uitgever en geen nummer van de kaart is gedrukt? En waarom dan wel een catalogusnummer met potlood op de beeldzijde geschreven? Zou het een proefdruk kunnen zijn, die niet voor de markt is bestemd, maar voor gebruik door uitgeverij en/of drukker?
In de aankopen van deze week bevond zich nog een soort zoekplaatje. Het is een kaart waarbij de onderste rand met het opschrift is afgeknipt, maar waarbij de adreszijde wel laat zien waar gezocht moest worden. De uitgever is namelijk Boekhandel W. Karssen in Bodegraven en een tekst met aniline potlood geeft aan Oud-Bodegraven dit een buurtschap van Bodegraven. Daarmee kon de kaart worden opgespeurd waar het opschrift niet is afgeknipt: „Oud” Bodegraven in witte letters is het opschrift rechts onder op de foto. Waarschijnlijk zijn het boerderijen aan de Oud Bodegraafseweg, maar waar precies heb ik niet vast kunnen stellen.
De rest van de tekst en het waarom van het afknippen van de titel is niet duidelijk. De volledige tekst luidt: Oud-Bodegraven / het jongetje aub weg-retoucheren Let wel (met veel onderstreping) In pen staat er daarbij L. & V IV / 10.8 x 6.3, met rood potlood 60 en in potlood 25/2 31. Waarschijnlijk is deze kaart met in het postzegelvak “Echte Photographie” gebruikt om in een boek of tijdschrift te kunnen afdrukken. Maar waarom moet het jongetje dan weggehaald worden? Naast de brug staat overigens een meisje en ernaast zit een jongetje. Dat laatste is nauwelijks zichtbaar, dus is waarschijnlijk het meisje bedoeld.
Alle suggesties en antwoorden zijn welkom !!