Een kaart met een tekening van Kasteel Helmond is gesigneerd met P. Panhuizen. Piet Panhuizen (Helmond, 1894-1970) begint al vroeg te werken bij Vlisco in Helmond, waar hij zich opwerkt tot textielontwerper. In 1912 wordt hij onder de wapenen geroepen en gelegerd in Venlo. Hij blijft hier tot het eind van de Eerste Wereldoorlog. Als hij terugkeert in Helmond begint hij samen met een vriend de uitgeverij-drukkerij „Nestor”. Hij publiceert verschillende boekjes en tijdschriften over Brabant, die hij zelf illustreert. Ook maakt Panhuizen illustraties voor het blad Mooi Brabant. Ten slotte publiceert hij een reeks ansichtkaarten met pentekeningen van bezienswaardigheden uit de streek. Piet Panhuizen has als kunstschilder in mei 1944 een tentoonstelling in Den Haag die van W. Jos de Gruyter een slechte recensie kreeg.
De oprichting van Bureau “Nestor” in Helmond is dus omstreeks 1918. Gezien een advertentie voor schrijfmachines uit 19 december 1956 heeft dit bedrijf in ieder geval tot dat jaar bestaan. Bureau Nestor is een vooral een zaak voor kantoorinrichting en kantoorartikelen maar levert ook stencil- en drukwerk. Een graveerinrichting voor het maken van tekeningen voor de textielindustrie behoorde eveneens tot Bureau „Nestor”. In de tweede wereldoorlog verkoopt de firma oorlogskaarten, dat zijn landkaarten van de oorlogsgebieden, waar waarschijnlijk de ontwikkelingen aan het front op te zien zijn. Ook het verduisteringspapier is een typisch handelsproduct uit de oorlog.
Prentbriefkaarten
Er zijn drie uitvoeringen van de adreszijde van de kaarten bekend. Het eerste type heeft in de dubbele deelstreep “nadruk verboden.” staan en geheel links Uitg. Bureau „NESTOR” Helmond.”, de datering volgens het poststempel in 192.. Het tweede type heeft een enkele deelstreep zonder tekst en geheel links de tekst: “Uitg. Bureau ‹‹Nestor›› Helmond”. Het derde type heeft links naast de enkele deelstreep NADRUK VERBODEN staan en geheel links de tekst Uitg. „Bureau Nestor” Helmond.
Getekende kaarten zijn bekend Pension Van Dijk in Heeze, Kasteel Heeze en van Kasteel Helmond. Er bestaan enkele kaarten met fotografische reproductie van het miraculeuze beeld 'Altaar van O.L. Vrouw van Handel', gemaakt na de verplaatsing van het cultusbeeld naar de zijkapel, maar voor de herinrichting van deze kapel in ca. 1950. Tot slot is er ook een kaart bekend van de kerk en pastorie van Zeilberg (gem. Deurne).
Bronnen
- Museum Helmond. P. Panhuizen.
- Meertens Instituut Bedevaart en bedevaartsplaatsen in Nederland.