Ga naar: Digitale ledenenquête
Zoals u in het eerstvolgende VDP-bulletin kunt lezen is er al een behoorlijke respons gekomen op de toegezonden enqûete onder de leden. Maar er zijn er nog genoeg die de enqûete nog niet hebben ingevuld. Om die reden hebben we besloten de inzendtermijn nog wat op te rekken. Gelieve zo mogelijk de enqûete digitaal in te vullen zodat de resultaten direct in de database worden toegevoegd en we snel de resultaten op een rijtje hebben. Hartelijk dank.
Ga naar: Digitale ledenenquête
0 Opmerkingen
Franse stadspoort als merk fotopapier? Op de contactdag liet ik een aantal merken van fotopapier zien. Bij één merk zat ik er naast. Wat ik voor Franse stadspoort versleet, bleek een Frans kasteel te zijn. Het beeldmerk met een kasteel is gebaseerd op Château Malmaison in Rueil-Malmaison, al zijn de verhoudingen niet hetzelfde. Het is vooral bekend als de woning van Napoleon I en zijn vrouw Joséphine de Beauharnais. Het merk is van de firma M. Bauchet & Co. De volledige Franse naam is Usine de Plaques, Papiers et Films Photographique M. Bauchet & Cie. De ene puzzel is opgelost, maar nieuwe zijn er bij gekomen. Wie weet van welk fabriek het merk met drie windmolens is en de tekst Carte Postale? LvD Huiberts woningDoor de uitgever Trenkler uit Leipzig is in twee druktechnieken (Photochrom en Lichtdruck) een kaart uitgegeven met de titel “Huibert’s woning” uit “Huibert en klaartje” van B. ter Haar. De foto is van Adr. Boer uit Baarn. Het is een foto geïnspireerd door het boekje Huibert en Klaartje, eene vertelling door B. ter Haar met vijftig houtgravuren en 42 pagina’s. De eerste versie is voor het eerst in Aurora, Jaarboekje voor 1843 geplaatst, waarna ten minste nog vijf drukken zijn verschenen. De vertelling op rijm, gebaseerd op een Oostfries verhaal, gaat over het echtpaar Huibert en Klaartje die heel arm zijn en negen kinderen hebben. Een rijke man die een kind van hen wil kopen, komt ondanks hun zorgen, aan een verkeerd adres. Na overleg besluit het echtpaar dat ze er geen kind kunnen missen. De auteur van het boekje is de Nederlandse predikant, dichter en hoogleraar Bernard ter Haar (1806-1880).
Het eerste gedeelte van de vertelling is uitgebeeld op de kaart van Trenkler, de tekst luidt aldus: De rook steeg vriendlijk uit de schouw, En teekende, bij ’t avondgraauw, Zijn krinklend blaauw Op ’t donkergroen gebladert, Waartusschen Huiberts woning lag, Die, na een doorgezwoegde dag, Zijn krijtwit huisje nadert. De fotograaf Adriaan Boer (1875-1940) is een Nederlandse fotograaf. In 1893 opende hij een studio in Nijkerk en verhuisde in 1897 naar Baarn. Hij kreeg ook opdrachten van de Koninklijke Familie. Hij fotografeerde in de stijl van het pictorialisme landschappen, boerentaferelen, interieurs van boerderijen, stillevens en portretten. Er is ook een biografie van hem verschenen: Dick Boer, 1969. Adriaan Boer, pionier der kunstzinnige fotografie. Amsterdam. |
AuteursDeze blog wordt afwisselend geschreven door Lodewijk van Duuren, Eltina Dijkstra en Leon Zijlmans. Categorieën
Alles
Archief
November 2024
|