In het treurspel Gysbreght van Aemstel van Vondel uit 1637 komt in het eerste bedrijf een tekst voor over de Sparewouwer reus.
240 Maer Diedrick [1] stijf van kop, die nimmer luistren wil
241 Na reden, noch bescheid, en ‘t veld behoud met kryten,
242 Werd trotzer, overmits de lange Klaes van Kyten,
243 De Sparewouwer reus, zoo onbeschoft als groot,
244 In alles wat hy dreef hem hulp en bystand bood,
In het commentaar op deze tekst staat de volgende uitleg bij de Sparewouwer reus: “een historisch personage, waarvan niet alleen de oude kronieken gewag maken [2], doch waarvan men nog het vaêm op de kerk van Sparenwoude kan zien afgeteekend. Hij schijnt echter een vreedzame boer geweest te zijn, en lang niet zo wreed als gevaarlijk als Vondel hem in dit treurspel afschildert”.
Een vaam, vaêm of vadem is een lengtemaat van 6 voet, maar ook de afstand tussen de toppen van de middelvingers bij zijwaarts gestrekte armen. Aan de zuidzijde van de kerk is met twee stenen de vaam van Claes van Kieten aangegeven, deze bedroeg 2 meter 69. Hoe lang de reus is geweest is niet bekend, maar als de verhoudingen bij hem ongeveer gelijk zijn geweest aan een volwassen mens met “normale” lengte dan komt zijn lengte in de buurt van de 2 meter 50. Het vaam van 13e -eeuwse reus uit Spaarnwoude is waarschijnlijk rond 1450 aangebracht. In het kerkje worden een rozenkrans en een paar klompen bewaard, waarvan het bezit aan Klaas van Kieten toegeschreven wordt.
Kaart
Onder het meest linker venster van het schip is de vaam van Claes van Kieten aangegeven (niet te zien op de kaart). De kaart is gedrukt door Drukkerij Koopmans in Zwanenburg. De tekening is van Jacq de Jong. Het secretariaat Gilde van de Stompe Toren is in handen van Jacq. de Jong uit Haarlem.
Bronnen
De werken van J. van den Vondel uitgegeven door Mr. J. van Lennep. Herzien en bijgewerkt door J.H.W. Unger. Gysbreght van Aemstel; Elektra; Maeghden; 1637-1639: Uitgever: Leiden, Sijthoff, 1889.
[1] Diedrick van Haerlem, maerschalck.
[2] Claes van Kieten is reeds genoemd in de Divisie Chronijk van Holland, een werk dat in 1517 in bij Jan Severszoon te Leiden gedrukt is. Claes heeft in 1296 Engeland bezocht met een aantal Nederlandse edelen, Heer Dirk van Brederode, Heer Willem van Egmondt en Heer Henrick Burghgrave van Leyden.