Vijftig jaar geleden was de eerste uitzending op televisie van de kinderserie De Fabeltjeskrant.
De eerste fabels en personages waren geïnspireerd op de fabels van Jean de La Fontaine
De Fabeltjeskrant was een idee van tekstschrijver Leen Valkenier (1924-1996). Hij baseerde de belangrijkste personages op mensen die hij kende uit de Rotterdamse wijk Vreewijk. Het programma werd geproduceerd door de Nederlandse televisieproducent- en regisseur, ondernemer en onderzoeker Thijs Chanowski (1930-2017).
Valkenier begon in 1968 begon hij met het schrijven van De Fabeltjeskrant, waarvan in totaal 1640 afleveringen werden uitgezonden. Zijn begin jaren 70 geschreven kinderprogramma De Woefs en de Lamaars was veel minder succesvol dan de Fabeltjeskrant.
Kaarten
De Fabeltjeskrant was ook commercieel een succes, er verschenen mokken, puzzels, kinderbestek, sleutelhangers, spaarpotten, albumplaatjes, boeken en ansichtkaarten.
Er zijn veel kaarten met figuren uit de fabeltjeskrant verschenen, van zes verschillende uitgevers. Een aantal met op de beeldzijde de tekst FABELTJESKRANT en op de adreszijde de tekst: Het is niet toegestaan deze kaart als reklame –bijpak – of premieartikel te gebruiken / Alle rechten voorbehouden / © M.M. Chanowski Productions 1969. De uitgevers die deze kaarten hebben uitgegeven zijn:
- Vita Nova; boven de deelstreep staat het logo van Vita Nova in Hank en onderaan het logo van Spanjersberg in Rotterdam. De tekst in de deelstreep luidt: COPYRIGHT N.V. VITA NOVA HANK N.B. Het is niet duidelijk bij wie nu het copyright berust. Is dit nu bij Valkenier, Chanowski, Vita Nova of zelfs Spanjersberg? De serie bestond uit ten minste 8 kaarten.
- MUVA; dit is de afkorting van Muurmans in Valkenburg. Onderaan de deelstreep staat het logo van MUVA Valkenburg (L.). De serie is genummerd in het postzegelvakje.
- Spanjersberg; in de deelstreep staat Gebr. Spanjersberg N.V. Rotterdam. De serie is genummerd in het postzegelvakje.
- Fina; Benzinestations Fina hebben ook in 1969 een genummerde serie van ten minste 17 kaarten uitgegeven. Waarschijnlijk zijn die cadeau gedaan aan klanten. Zie hieronder een lijst van de uitgegeven kaarten. Op de kaart staat het logo van Fina met de tekst: Uitsluitend verkrijgbaar bij deelnemende Fina Benzine stations.
- De Stulp. Uitgeverij De Stulp in Leidschendam heeft zowel foto’s als getekende kaarten van de Fabeltjeskrant uitgegeven. Binnen de deelstreep staat: Uitgeverij DE STULP - Leidschendam 1984.
- Sales Promotion Europe. Deze uitgever heeft een lenticulair kaart (3-D kaart) uitgegeven met Meneer de Uil.
Ook van de televisieserie De Woefs en de Lamaars zijn ansichtkaarten verschenen. Op de adreszijde staat onder meer de tekst: “©Promovente 1970 a M.M. Chanowski Production.” Andere uitgevers zijn niet op de kaart vermeld.
Serie Fina Benzine
- Jacob de Uil’
- Lowieke de Vos
- Stoffel de Schildpad
- Zoef de Haas
- Bor de Wolf
- Juffrouw Ooievaar
- Willem en Eduard Bever
- Ome Gerrit
- Meindert het Paard
- Zoef de Haas
- Gezusters Hamster
- Droes de Beer
- Truus de Mier
- Juffrouw Ooievaar, Zoef de Haas en Jacob de Uil op bezoek bij Stoffel de Schildpad
- Postkantoor van Ome Gerrit
- Kastelein Bor de Wolf bedient zijn klanten
- Gezusters Hamster op bezoek bij Gebroeders Bever
Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant
Het jubileum van de Fabeltjeskrant wordt gevierd met een tentoonstelling en het boek “Hallo Meneer de Uil”. Op de expositie worden de originele poppen en decors tentoongesteld, wordt de ontstaansgeschiedenis verteld en kunnen bezoekers door het Dierenbos wandelen. Ook wordt de bijdrage van het programma aan de Nederlandse taal en het culturele erfgoed belicht.
De expositie is te zien in LP2 (Las Palmas) op de Wilhelminapier In Rotterdam. De tentoonstelling is te bezoeken van 29 september tot en met 2 december.
Afbeelding kaart: Droes de Beer uitgave Vita Nova, Hank.