Aankoop van een partijtje kaarten op de veiling van de afgelopen contactdag in Putte leverde een kaart op van het Standbeeld van Jordaens in het “Hollandsch Putte”. De kaart is uitgegeven door F. Hoelen phot., Cappellen.
Jacob Jordaens
Tot 8 mei 2022 is er in het Frans Hals Museum in Haarlem de tentoonstelling Thuis bij Jordaens over de schilder Jacob Jordaens (1593-1678) te zien. In de toelichting bij de tentoonstelling wordt nergens gesproken over het Noord-Brabantse plaats Putte. Maar waarom staat er dan een standbeeld in Putte vroeg ik me af want Jordaens is geboren en overleden in Antwerpen.
Een lemma in Wikipedia leverde het antwoord “Jacob Jordaens (1593-1678) was een 17e-eeuws barokschilder in Antwerpen. Van huis uit katholiek, bekeerde hij zich tot het protestantisme. Omdat in de Zuidelijke Nederlanden in die tijd geen protestantse begraafplaatsen waren, werd hij begraven in de hervormde kerk van Putte, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Deze kerk werd in 1794 door Franse republikeinen verwoest. In 1829 werden de fragmenten van Jordaens' grafzerk teruggevonden. In 1845 werd de zerk van Jordaens samen met die van de schilders Adriaen van Stalbemt (1580-1662) en Guilliam de Pape (1600-1674) gerestaureerd onder leiding van Pierre Cuypers.”
In 1875 ontstond een initiatief om de schilder Jordaens in Putte te eren met een gedenkteken. De Belgische beeldhouwer Jef Lambeaux werd de opdracht gegund. Hij maakte een monument in neobarokke stijl, met een buste van Jordaens en portretmedaillons van Van Stalbemt en De Pape, waarin ook hun grafzerken zijn opgenomen. Het gedenkteken werd in 1971 als rijksmonument in het Monumentenregister opgenomen
Aan de achterzijde is een gedenksteen geplaatst met de tekst:
DIT GEDENKTEEKEN
OPGERICHT DOOR EENE COMMISSIE
VAN BELGEN EN NEDERLANDERS
TER NAGEDACHTENIS VAN
J. JORDAENS
A. VAN STALBEMT en G. DE PAPE
OP DE PLAATS HUNNER GRAFSTEDEN
UIT DE BIJDRAGEN
VAN HET ANTWERPSCHE GEMEENTEBESTUUR
EN VAN TALRIJKE VRIENDEN DER KUNST
WERD ONTHULD DEN 22 AUGUSTUS 1877
TIJDENS DE FEESTEN BINNEN ANTWERPEN GEVIERD
TER GELEGENHEID
DER 300E VERJAARDAG VAN RUBENS GEBOORTEDAG
Frans Hoelen
De uitgever F. Hoelen uit Cappellen (of Kapellen) in België is de fotograaf Frans Hoelen (1870-1904).
Franciscus Ferdinandus Hoelen is geboren in Roosendaal op 15 april 1870, zoon van Joseph Ferdinand Hoelen en Adriana Antonia Janssen. Op de geboorteacte staat met potlood geschreven: afg. 10 Mrt. 94 Cappellen België”. Frans woonde tot 10 augustus 1873 bij zijn grootouders van moederzijde in Chaam, waarna hij zich bij zijn vader in Cappellen vervoegt. Op 18 april 1894 huwt Frans Hoelen met Carolina Adriana Peeters, geboren te Cappellen in 1867. Zij gaan wonen in de Dorpsstraat no. 18 in Cappellen. Op een kaart waarop dit pand is afgebeeld staat boven de ramen: “F. HOELEN PEETERS SCHILDER en onder de ramen: PHOTOGRAPHE. Frans was evenals zijn vader van beroep huisschilder. Omstreeks 1900 is hij zich gaan toeleggen op fotograferen en uitgeven van prentbriefkaarten. Tussen 1901 en 1903 produceerde hij naar schatting 5000 prentbriefkaarten. Frans Hoelen overleed op 34 jarige leeftijd aan een longontsteking. Zijn levenswerk werd voortgezet door zijn vrouw Caroline Peeters, die vooral het zakelijke behartigde. Zijn schoonbroer (zwager)Louis Peeters nam de fotografie voor zijn rekening, tot op het einde van de jaren ‘20 zoon Louis in de voetsporen van zijn vader Frans Hoelen trad. Beiden brachten het totaal aantal kaarten op circa 11.000.
Hoelen heeft veel kaarten van de streek waar hij woonde uitgegeven, waaronder de grensplaats Putte in Noord-Brabant. De fotograaf Frans Hoelen behoort dus tot de uitgevers van Nederlandse prentbriefkaarten.
Bronnen
H. De Schutter, 1998. De fotograaf Frans Hoelen. Het Brugse. Tijdschrift van de Heemkring “Hogescholen” te Kapellen. Jrg. 30 (1): 13-17.
Lodewijk van Duuren