Na een leertijd bij J. & H. Spanjaard in Steenwijk vestigde Harmen ten Brink (1830-1873) op 1 april 1848 als boekhandelaar-uitgever in Meppel. In de 2e Hoofdstraat No. 13 te Meppel was de boekhandel van H. ten Brink gevestigd. Na zijn dood in 1873 zette zijn weduwe Geertrui Boom (1829-1897) de zaak voort tot haar overlijden in 1897, waarna haar zoon Hendrik ten Brink (1862-1925) haar opvolgt. In 1916 verkoopt Hendrik de boekwinkel en in 1917 vertrekt de uitgeverij naar Arnhem, om in 1937 terug te keren naar Meppel. De boekwinkel wordt overgenomen door Ed. K. de Jong, ook hij is bekend als uitgever van prentbriefkaarten. De drukkerij blijft in 1917 wel in Meppel en komt in handen van Bernardus ten Brink (1863-1948), de broer van Hendrik. H. ten Brink is vooral een uitgever van boeken, de uitgave van prentbriefkaarten is van ondergeschikt belang.
Kaarten
Er zijn kaarten uitgegeven tijdens de standplaats in Meppel van Meppel, Staphorst, Giethoorn, Wanneperveen en Dwingelo en tijdens het verblijf in Arnhem zijn kaarten met stadsplattegrondjes uitgegeven.
Tot nu toe zijn acht van dergelijke stadsplattegronden bekend: Baarn, Bussum, Enschede, Goes, Helder, Leeuwarden, Schiedam en Zutphen. De schaal van de stadsplattegronden is 1:20.000. Ten Brink in Arnhem heeft verscheidene atlassen en plattegronden uitgegeven, maar het is niet bekend of deze stadsplattegronden op kaart nog voor andere uitgaven gebruikt zijn.
Ten Brink in Meppel heeft met verscheidene drukkers samengewerkt:
- Veel kaarten hebben een uitvoering van beeld- en adreszijde die identiek is aan die van Trenkler. Waarschijnlijk liet ook Ten Brink in Meppel zijn kaarten bij Trenkler in Leipzig drukken. Het zijn alle kaarten van het type doorloper.
- Sommige kaarten (doorlopers) hebben op de beeldzijde links de naam van Den Brink en rechtsonder het logo van N.J. Boon.
- De Tulp in Haarlem is een andere uitgever waarmee Ten Brink samenwerkte. Het logo van Tulp bevindt zich op de adreszijde.De Tulp is een handelsnaam van uitgever Jos. Nuss & Co, die waarschijnlijk alles bij Emrik & Binger liet drukken.
- Kaarten van Ten Brink met het wapen van Amsterdam linksboven op de adreszijde zijn van de drukker Willfried Deyle in Amsterdam gekomen.
- Kleurenlichtdruk S. Bakker Jz. Koog-Zaandijk en Uitg. H. ten Brink op een kaart betekent dat Ten Brink ook door S. Bakker zijn kaarten liet drukken.
- Wat nieuwere kaarten hebben op de adreszijde linksonder het Logo SSB in een cirkel van Stern & Schiele, Berlin.
Bronnen
- Grafisch Intermezzo. Jubileumuitgave 1998 drukkerij Giethoorn ten Brink. 1998 Samen 225 Jaar Giethoorn 75 Ten Brink 150.