Op 3 maart 1897 vestigde Jan de Gruijter (1857-1918) zich als boekhandelaar in Schoonhoven. Na zijn overlijden in 1918 is door zijn weduwe Cornelia Verbeek en haar zoon Cornelis de Gruijter een vennootschap onder firma (VOF) aangegaan ter voortzetting van de Boek- en Papierhandel van J. de Gruijter. Toen C. de Gruijter in 1960 overleed, nam zijn schoondochter de leiding over, een jaar later werd zij eigenares. In de telefoongids van 1950 is naast de boekhandel van C. de Gruijter ook een drukkerij genoemd, Firma W. de Gruijter & Zn.
In de Lopikerstraat 2 is nog steeds het pand van “Gruijter VOF De Kantoorboekhandel “ gevestigd, maar nu in een nieuw pand.
Prentbriefkaarten J. de Gruijter
De oudste kaart van J. de Gruijter volgens afstempeling dateert van 11 juli 1900. De firma bracht vooral kaarten van Schoonhoven in de handel, maar ook van veel andere plaatsen in de omgeving, zoals Bergambacht, Slikkerveer, Vianen, Bolnes, Krimpen aan de Lek en Streefkerk. Er zijn te minste 19 plaatsen bekend waarvan kaarten zijn verschenen. Ook verschenen er verscheidene molenkaarten van Zuid-Holland.
C. de Gruijter
Cornelis de Gruijter (1892-1960) heeft onder de naam C. de Gruijter kaarten van Schoonhoven uitgegeven. Hij gaf kaarten uit in samenwerking met Newo Arnhem, Jospé Arnhem, Foka Den Haag, Van Leer Amsterdam en Sparo Rotterdam.
In 1939 gaf C. de Gruijter 12 humoristische mobilisatiekaarten uit voor de prijs van 6 cent per serie.
Wouter de Gruijter
Drukkerij Firma W. de Gruijter & Zn. is de zaak van Wouter Cornelis de Gruijter (1883-1941), een zoon van Jan en Cornelia. Op zijn “Echte-Foto” kaarten van Schoonhoven staat op de adreszijde: Uitg. Fa. Wouter de Gruijter & Zn. Lopikerstraat 36 Schoonhoven.
J.W. de Gruijter
Jan Willem de Gruijter (1888-1950) vestigde in 1910 een boek- en kantoorboekhandel in Sassenheim. Hij is ook een zoon van Jan de Gruijter en Cornelia Verbeek. In 1914 is aan zijn bedrijf een drukkerij toegevoegd. De drukkerij van J.W. de Gruijter stond achter de boekhandel aan de Hoofdstraat 251. In 1938 neemt W.F. van Holten de boekhandel aan de Willemstraat 4 in Rijswijk (ZH) over van J.W. de Gruijter uit Sassenheim.
De zelfstandigheid van de firma in Sassenheim komt in 1969 ten einde door een fusie met de drukkerijen Steens, Ten Hagen en Wattez. J.W. de Gruijter heeft alleen kaarten van Sassenheim uitgegeven. Enkele kaarten zijn gedrukt door Emrik & Binger uit Haarlem.
Samenwerking met andere uitgevers, drukkers en fotografen
- Veel kaarten van J. de Gruijter zijn gedrukt door Emrik & Binger in Haarlem met 3 verschillende logo’s.
- Ook zijn veel kaarten uitgegeven in samenwerking De Tulp in Haarlem. Een deel daarvan met de speciale kleuring “TintoNovum”. De Tulp is een handelsnaam van uitgever Jos. Nuss & Co, die waarschijnlijk alles bij Emrik & Binger liet drukken.
- De nummering op de adrfeszijden van kaarten met een jaartal (2 cijfers) gevolgd door een 5-cijferig nummer duidt op Trenkler in Leipzig als drukker.
- Op een kaart van Streefkerk staat op de foto: Phot. Schetzer Veenendaal. Dit is de fotograaf en boekdrukker Leonard Schetzer (1873/74-1928) uit Veenendaal. Hij heeft een Stoomdrukkerij Inrichting voor Prentbriefkaarten en geeft ook zelf kaarten uit. Op een kaart uit Amersfoort staat: “Phot.-Chem.Leonard Schetzer, Veenendaal”.