Henri Bogaerts (1841-1902)
Henricus Adrianus (Henri) Bogaerts werd op 18 november 1841 te 's-Hertogenbosch geboren als zoon van Henricus Bogaerts, postmeester, en Maria Francisca Minoretti. Henri trouwde in 1865 met Catherina Wilhelmina Lutkie, dochter van C. Lutkie, firmant van de Bossche drukkerij Lutkie en Cranenburg. Henri Bogaerts woonde en werkte in ´s-Hertogenbosch, Vught en Boxtel. Hij is de oprichter van Peinture H. Bogaerts, was oorspronkelijk boekhandelaar en uitgever in Den Bosch. Hij stichtte in 1880 in Boxtel een atelier met het doel goede kopieën te maken. Later komen ook zijn zoons Henri jr. en Louis Bogaerts als compagnons in de zaak. Hij richtte samen met H.A. Banning het weekblad de Katholieke Illustratie op. Henri Bogaerts stierf op 22 december 1902 in Boxtel. Na de dood van zijn zoon Henri Bogaerts in 1933 is de “Peinture Bogaerts” opgeheven
Peinture Bogaerts
Nu Bogaerts zich meer op het drukken kon concentreren, kwam hij al snel met zijn spraakmakende vinding 'Peinture Bogaerts', een drukprocédé waarmee hij verrassende resultaten behaalde. Het betrof een reproductietechniek waarmee Bogaerts en zijn nakomelingen decennia lang duizenden reproducties vervaardigden van schilderijen en fotoportretten die nauwelijks van het origineel te onderscheiden waren. De afbeelding in kwestie werd namelijk eerst met behulp van fotografie in kleurendruk gereproduceerd en daarna op schilderslinnen of op een paneel aangebracht dat was voorzien van een reliëflaag. Hierna werd de druk met olieverf overgeschilderd. De schildering gecombineerd met het reliëf en de gelijkenis met de oorspronkelijke afbeelding suggereerden dan dat men te maken had met een origineel schilderij.
Onderscheidingen
In de advertenties van Henri Bogaerts wordt het belang van de firma onderstreept met de onderscheidingen die hij ontvangen heeft: “Bekroond met de Hoogste Onderscheidingen voor Schoone Kunsten, Eere-Diploma’s, Gouden en Zilveren Medailles”.
Henri Bogaerts werd reeds op 12 september 1877 door Z.H. de Paus benoemd tot ridder der orde van den Heiligen Gregorius de Groote als directeur van de Katholieke Illustratie. Ook ontving hij in dat jaar een zilveren medaille voor zijn inzending aan de Tentoonstelling van Kunst toegepast op Nijverheid te Amsterdam voor zijn geïllsutreerde uitgaven. In zijn prijscourant noemt hij twee tentoonstellingen met name: “Hoogste Onderscheiding Grand Prix-Croix et Médaille d’Or Exposition Internationale Des Arts etc. Paris 1907” en “Hors Concours Membres du Jurij Internationale Tentoonstelling voor Kunsten en Wetenschappen ’s-Gravenhage 1908.” 1)
Kaarten
Peinture Bogaerts gaf prentbriefkaarten uit, die reclame maakten voor zijn activiteiten. Op de beeldzijde is op schilderijen van J. Oudes op een geschikte plek een reclametekst gedrukt: Portretten PEINTURE-BOGARTS Boxtel Prijsc. Gratis. Op de adreszijde staat geheel links: Uitgave “Peinture Bogaerts”, Boxtel. De datering van de kaart en de plaats van vestging Boxtel geven aan dat het de zonen van Bogaerts betreffen, die omstreeks 1900 de zaak van hun vader overnemen.
Bronnen
- M. Altena, M. van de Laar & A. Stijnman, 1997. Henri Bogaerts, een leven tussen tijdschriften, houtgravures en kunstreproducties. Fotografie in dienst van de reproductie. In: Het licht van de negentiende eeuw. De komst van de fotografie in de provincie Noord-Brabant, Eindhoven 1997: 169-182.
- P. Timmermans e.a. (red.), 1999. Brabantse biografieën. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Noordbrabanders. Deel 5. Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, Heeswijk 1999. http://www.thuisinbrabant.nl/personen/b/bogaerts,-henri
https://www.bhic.nl/media/document/file/boxtel-eindversie-peinture-bogaerts-in-belgi-hubertus-aloisius-henricus-maria-bogaerts-hubert-bogaerts-2-.pdf?4-3-2
https://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_Bogaerts
https://nl.wikipedia.org/wiki/Peinture_Bogaerts
Noten
- Het is onbekend welke tentoonstelling in Parijs bedoeld is.