Het idee in de Philips-reclame voor metaaldraadlampen klederdrachten toe te passen, komt van Jacques Vink, correspondent op de reclameafdeling van Philips.
Serie Maurits Binger
Vink laat een serie van twaalf genummerde briefkaarten met klederdrachten maken door fotograaf Maurits Binger. De reclame op de beeldzijde is een rij van zeven lampjes gedrukt met de letters PHILIPS en er onder de tekst EINDHOVEN (HOLLAND). Ook op de adreszijde is de reclameboodschap te zien. Ook staat op de adreszijde: “Chromo-Phot. Emrik & Binger, Haarlem.
Als fotomodel treedt de in Nederland beroemde filmactrice Annie Bos op (Johanna Bos, 1886-1975). In ieder geval is ze te identificeren op de kaart van Bunschoten, maar mogelijk treedt zij in meer klederdrachtenkaarten op.
Serie Gerstenhauer
Een vergelijkbare serie klederdracht-kaarten met Philips-reclame is van de tekenaar Johan Gerstenhauer (1858-1931). Het is serie O met 12 kaarten van uitgever W. de Haan in Utrecht. Deze serie is ook bekend zonder de reclame van Philips. De kaarten zijn gedrukt bij “Chromotypie Boek- en Steendrukkerij v.h. Morks & Geuze, Dordrecht” en zijn genummerd van 1 tot en met 12. Ook bij deze serie is op de adreszijde een reclameboodschap gedrukt.
Datering
Op 3 maart 1910 verschijnt er in de krant Het Centrum een bericht over de uitgave van een serie reclamekaarten van Philips met gewestelijke klederdrachten van vrouwen. Het is niet bekend of dat op één van beide of beide series slaat. Beide series zullen waarschijnlijk in of omstreeks 1910 zijn verschenen.
Serie Maurits Binger
- Noord-Brabant
- Hindeloopen
- Noord-Holland
- Staphorst
- Zeeland
- Marken
- Friesland
- Volendam
- Zeeland
- Zeeland
- Bunschoten
- Scheveningen
Serie Johan Gerstenhauer
- Goes 1)
- Axel 2)
- Noord-Holland
- Zandvoort
- Walcheren
- Noord-Brabant
- Friesland
- Marken
- Spakenburg
- Volendam
- Hindeloopen
- Zuid-Holland 2)
- Zonder nummer
- Axel en Zuid-Holland beide nummer 2
Behalve de naam van de herkomst van de klederdracht kan in plaats daarvan een benaming voorkomen die voor alle kaarten uit de serie gelijk is. De algemene benaming kan in één van de volgende vier talen op de kaart staan:
- Hollandsch boerenmeisje (Nederlands)
- Paysanne Hollandaise (Frans)
- Dutch country-girl (Engels)
- Campesina Hollandesa (Spaans)
Maurits Binger
Maurits Herman Binger (1868-1923) was fotograaf, schrijver, producent en regisseur van voornamelijk films. In 1912 richtte hij in Haarlem de Filmfabriek Hollandia op. Bij deze filmfabriek maakte Annie Bos naam met haar rollen in boeren- en vissersdrama’s. De ouders van Maurits Binger waren Jesaias (Charles) Binger, fotograaf en steendrukker (1830-1916) en Jeannette Emrik, (1835-1896). Charles Binger was samen met David Emrik firmant van de firma Emrik & Binger in Haarlem. Hij droeg de drukkerij in 1896 over aan zoon Maurits en de zonen van zijn compagnon.
Bronnen
Frans Wilbrink, 2015. Kunst in de Philipsreclame.