De Betuwsche Fruithandel heeft een reclamekaart bedrukt of laten bedrukken met anilineinkt. Een naam of adres wordt niet genoemd. Echter met het telefoonummer en de naam van de firma is dat gemakkelijk te vinden. Het is de winkel van A.G. de Casseres in Amsterdam. De Naamlijst voor den Telefoondienst, 1921 vermeldt het volgende:
N9985 Casseres, A.G. de, Fruit, comest. en chocolade. Weesperstr. 138
N7140 Casseres, A.G. de, Betuwsche fruith., Elandgr. 103.
N5962 Casseres, David de, Fruit en comest. N. Kerkstr. 72.
Het telefoonnummer N 9985 (N=Noord) hoort volgens deze naamlijst niet bij De Betuwsche fruithandel , maar bij een winkel in fruit, comestibles en chocolade. Waarschijnlijk waren beide winkels eigendom van dezelfde A.G. de Casseres. In de advertentie worden verscheidene appelrassen genoemd die nu vrijwel onbekend zijn: peperappelen, present van Engeland, paradijspappels en huismans.
Tekst reclame:
De Betuwsche
Fruithandel
Levert prima kwaliteit
Fruit voor winterverbruik
1e soort Alles per 5 pond
Goudreinetten f045
bellefleur 40
sterappelen 50
peperappelen 50
present v. Engeland 50
Stooffruit. per 5 pond
zuur bellefeur f0.25
“ goud-reinetten 25
“ paradijsappels 25
zoet reinetten 25
“ huismans 25
stoofperen (roodkook)25
Op deze prijscourant
wordt antwoord gehaald
Telef. Noord 9985
A.G. de Casseres
A.G. de Casseres is Aaron (de) Casseres, geboren op 11 november 1871 in Amsterdam en overleden te Sobibor op 16 april 1943. Hij huwde op 3 juli 1895 met Sara Lelie (geboren op 23 juli 1871). Zij trof hetzelfde lot als haar man Aaron en is evenals hij overleden op 16 april 1943 te Sobibor. Bij zijn huwelijk is het beroep van Aaron venter, net zoals zijn vader Gerson Casseres. De G. in A.G. Casseres is ongetwijfeld van het patroniem Gersons. In februari 1941 woont het gezin in de Nieuwe Kerkstraat 50 III. Aaron is dan van beroep koopman.
Reclamekaart
De reclamekaart is van Duitse makelij van Serie 421. De afkorting F.E.D. op de adreszijde is van Friedrich Eyfried uit Düsseldorf. Het is niet ongebruikelijk dat restvoorraden van buitenlands uitgevers in Nederland als reclamekaart zijn gebruikt. In dat geval is de fruitschaal met perziken op kaart wel zeer toepasselijk voor een fruithandel.
Appelrasssen
- Paradijsappel m. (-en), groote appel mot eene mooie, roode kleur. (bron Van Dale, 1898)
- Present van Engeland. Goede handappel voor vers tafelgebruik. Voor de connaisseurs een der fijnste appelen, zacht van vlees met een subtiel aroma. Zeer goede winterappel. (bron: Bongerd Groote Veen).
- Peperappel, “van December tot in de maand Maart, kan zij als eene goede tafelvrucht worden gebruikt. Het vleesch is vast, en aangenaam zuur van smaak”. (bron Pomologia Batava van Noort, 1830).
- Huismanszoete (Zoete Huismansappel, Huismansappel, Jasappel (in delen van Nederland). Uitstekend smakende zoete appel, die ook als handappel geschikt is. Waarschijnlijk vernoemd naar een kweker met de naam Huisman (bron Vrienden van het oude fruit).
Lodewijk van Duuren