Octrooiregister
Het Nederlandse octrooiregister bevat gegevens over gepubliceerde Nederlandse octrooiaanvragen en octrooien vanaf 1912. Bij invoer van de naam Nuss komt in het register geen octrooi-aanvraag van Jos Nuss voor. Toch staat op een “ingewikkelde kaart” uitgegeven door de firma Bernards, boekhandel in ’s-Heerenberg de volgende tekst: Octrooi en copyrecht Nuss – Laren.
Ingewikkelde kaart
De kaart van Jos Nuss laat zich niet gemakkelijk beschrijven en daarom heb ik deze de naam ingewikkelde kaart gegeven. Het is een kaart die zich in de horizontale richting laat uitvouwen. In samengevouwen toestand is er sprake van een beeldzijde en een adreszijde, zoals bij gewone prentbriefkaarten. De adreszijde vormt één geheel en heeft twee regel tekst als deelstreep, een postzegelvak, drie adreslijnen rechts van de deelstreep en een afbeelding met titel die een groot stuk van het correspondentiedeel beslaat.
De beeldzijde heeft twee bladen die naar links en rechts opengevouwen kunnen worden. De beide bladen overlappen elkaar als ze dichtgevouwen zijn. Aan het rechterblad zit een lip die in een snede in het linker blad kan worden gestoken. Als de bladen zijn opengevouwen is de inhoud verticaal georiënteerd. Van boven naar beneden zien we van boven naar beneden:
- Op de achterzijde van het rechterblad een afbeelding.
- Bovenaan op de achterzijde van de adreszijde een soort leporello. Het middengedeelte is een afbeelding, gedrukt op de achterzijde van de adreszijde. Zowel te rechter- als linkerzijde is een korte leporello geplakt, bestaande elk uit vier afbeeldingen, twee aan de voor- en twee aan de achterzijde.
- Onderaan op de achterzijde van de adreszijde is een verticale afbeelding geplaatst tussen grijze vlakken.
- Op de achterzijde van het linker blad staat een tekst over ’s Heerenberg die eindigt met de tekst “het vacantieoord bij uitnemendheid?”
Afbeeldingen
In totaal bevat het geheel 14 afbeeldingen:
- Doorkijkpoortje Kasteel Bergh ’s Heerenberg (adreszijde)
- Kasteel Bergh – ’s Heerenberg (rechts beeldzijde)
- Wandelweg bij Kasteel Bergh – ’s Heerenberg (links beeldzijde)
- Achterkant „Bonifaciushuis” – ’s Heerenberg (achter rechterdeel beeldzijde)
- Kasteel Bergh – ’s Heerenberg (tussen de leporello’s)
- Wandelweg rond het kasteel – ’s Heerenberg (links voor op leporello)
- R.K. Kerk – ’s Heerenberg (links voor op leporello)
- Wandelweg Montferland – ’s Heerenberg (links achter op leporello)
- V. Rooyen Monument – ’s Heerenberg (links achter op leporello)
- Grens ’s Heerenberg (rechts voor op leporello)
- Achterzijde Kasteel Bergh – ’s Heerenberg (rechts voor op leporello)
- Rustieke Trap Montferland – ’s Heerenberg (rechts achter op leporello)
- Kerk te ’s Heerenberg (rechts achter op leporello)
- Raadhuis – ’s Heerenberg (onder de leporello’s)
Ontbreken in register
Waarom deze kaartconstructie waarvoor een octrooi is aangevraagd niet in het Nederlandse octrooiregister is opgenomen, is niet bekend. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Jos Nuss heeft het octrooi voor 1912 aangevraagd
- Jos Nuss heeft geen octrooi aangevraagd
- Het octrooi is niet door hem zelf aangevraagd
- Het Nederlandse octrooiregister is onvolledig
Fa. Bernards
Voor zover bekend is dit de enige kaart die de boekhandel Bernards uit ’s Heerenberg heeft uitgegeven. In de krantendatabase van Delpher is slechts één advertentie te vinden van de boekhandel Bernards, namelijk in de Nieuwe Haarlemsche Courant van 30 juni 1939. In andere advertenties van Bernards is sprake van een horlogerie of fotozaak. Het kunnen verschillende zaken zijn, maar het telefoonnummer genoemd op de kaart “Tel. 304” is hetzelfde telefoonummer als van de Horlogerie Bernards in de telefoongids van 1950. Het adres is dan Zeddamscheweg 19.
Waarschijnlijk was het een soort bazar, waar allerlei artikelen te koop waren.
Download het complete artikel als PDF.
Lodewijk van Duuren