De broers Zéphyrin en Auguste Couvreur introduceerden als eersten in Nederland het winkeltype “Grand Bazar”. In 1871 opende Zéphyrin uit Lotharingen de Grand Bazar Français in Rotterdam. Vijf jaar later opent zijn broer Auguste in Amsterdam een bazar onder dezelfde naam. George de zoon van Zéphyrin stichtte nog twee bazars, één in Utrecht in 1901 en één in Groningen in 1904. Net als in Frankrijk transformeerden deze bazars geleidelijk tot warenhuizen.
Galeries Modernes
In 1921 fuseerden de bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht onder de naam Galeries Modernes. Het Groningse bedrijf was toen al opgeheven. In 1984 werden de laatste filialen van Galeries Modernes gesloten.
Prentbriefkaarten
De Grand Bazars in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht hebben in het begin van de 20e eeuw kaarten uitgegeven van hun vestigingsplaatsen. Volgens een advertentie van de Groningse bazar waren er in kaarten drie “kwaliteitsklassen” : zwart, fijn geglansd; fijn gekleurd ; en fijn gekleurd en geglansd. In advertenties worden naast Stadgezichten ook Fantasieën (fantasiekaarten) aangeboden. Kaarten met de afkorting G.B.F. zijn ook uitgegeven door de Grand Bazar Français. Bekend zijn kaarten met Edition G.B.F. Rotterdam, Edition G.B.F. Dordrecht en Edition G.B.F. Middelburg.
De Grand Bazar Français in ’s-Gravenhage heeft eveneens prentbriefkaarten uitgegeven. Galeries Modernes N.V. heeft prentbriefkaarten van Rotterdam, Amsterdam, Utrecht , Groningen, Enkhuizen, Gorinchem en Rijswijk uitgegeven.
Overige filialen
In een artikel in de Dordrechtsche Courant van 13 september 1924 over de opening van een Grand Bazar Français in Dordrecht wordt gesproken over 8 filialen van de Grand Bazar Français. Naast Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht zijn er ook Grand Bazars Français bekend in ’s-Gravenhage aan de Vlamingstraat , in Middelburg aan de Lange Delft en in Dordrecht aan de Voorstraat. Op de reclamekaart voor de afdeling emaille- en keukenartikelen is op de adreszijde het filiaal Arnhem genoemd. Dat maakt tezamen 8 vestigingen. Hoe de relatie van de overige vier filialen met de bovengenoemde vier Grand Bazars lag, is onbekend.
Afbeeldingen
- Reclamekaart van Grand Bazar Français voor de afdeling emaille- en keukenartikelen. De kaart is gedrukt door Emrik & Binger in Haarlem. Als vestigingen zijn vermeld: Rotterdam, Utrecht, Groningen en Arnhem.
- Rotterdam, Belvedere. Getekende kaart van Grand Bazar Français Rotterdam van voor 1905. Doorloper.
- Rotterdam, Vischmarkt. Overgang van doorloper naar deelstreep, van circa 1905.
- Groningen, Harmonie. Gekleurde kaart. Édition spéciale du Grand Bazar Français. Na 1905.