We mogen niet klagen
Kaarten uit het bejaardentehuis
Sonja van Hamel en Robert Muda, 2019. We mogen niet klagen. Kaarten uit het bejaardentehuis. Uitgeverij De Harmonie.
ISBN 9789463360753, Paperback, Aantal pagina's 160 in kleur, Prijs € 17,90, NUR 370. Voorwoord vooraf van Hendrik Groen.
De titel is ontleend aan een tekst op de adreszijde van een kaart: „Met ons gaat het naar omstandigheid ook nog goed. We mogen niet klagen.”
De wervende tekst van de uitgever luidt als volgt:
“Tijdens hun zoektocht naar ansichtkaarten, stuitten Sonja van Hamel en Robert Muda op een partij kaarten van bejaardentehuizen. De kleurige luifels hangend aan doorgaans grauwe en fantasieloze gevels van nieuwbouwcomplexen, zijn het toonbeeld van de vooruitgang. In de jaren '70, '80 en '90 verstuurden ouderen de kaarten met handgeschreven teksten vanuit hun appartementen met uitzicht. Grappig en ontroerend, maar tussen de regels door schemeren ook eenzaamheid en de aftakelende gezondheid.”
Sonja van Hamel is ook de auteur van “Groeten van het rode autootje”. Zij schrijft samen met Robert Muda een vergelijkbaar boek, maar nu met naoorlogse groot formaat kaarten in kleur van bejaardenhuizen, zoals ze zijn uitgegeven door Jospé, Van der Meulen, Spanjersberg, MUVA e.a.
In de bijlage Letter & Geest van het dagblad Trouw wijdt Lodewijk Drost twee pagina’s aan We mogen niet klagen. Het boek begon allemaal bij de handelaar in ansichtkaarten in Abcoude, bij wie Sonja Hamel en Robert Muda een partij kaarten van bejaardenhuizen ontdekten. Van Hamel: "Die man heeft alle kaarten die hij verkoopt gecategoriseerd en een van die categorieën was dus: bejaardenhuizen."
Als afbeelding van een kaart uit eigen collectie: Marckhoek Serviceflat te Breda. Achterop staat de volgende tekst: “P.S. Op de 3e verdieping - voorste gebouw met hekjes balcon is een kruisje. tegen ’t licht kunt u zien waar ik woon B.” Inderdaad moet je de kaart schuin tegen het licht houden om het kruisje te kunnen zien. op het terrein van de afgebroken serviceflat Marckhoek bevindt zich nu een appartementencomplex: “Buitenplaats Marckhoek”.
Ten slotte nog een citaat uit een boekbespreking van TZUM literair weblog: “Het is een prachtig genre, de postkaart, dat volkomen onterecht uit de gratie dreigt te raken. Dit boek is geen museum, hoewel het erop lijkt. Het is een aansporing.”