In de Nederlandsche Staatscourant van 2 december 1907 staat een afbeelding en beschrijving van het logo van de firma Gebroeders van Straaten te Middelburg in verband met de inschrijving van het merk De Zeeuwsche Oester op 1 november 1907.
De beschrijving is als volgt:
Het merk stelt voor een oester, waarin de letters: V S M, uitgespaard in wit en voorzien van zwarten schaduw, welke ten opzichte van elkander in een driehoek staan. Boven de oester staan de woorden DE ZEEUWSCHE OESTER en er onder fabrieksmerk in boogvorm.
Het merk is ook afgebeeld in een bericht van het Nieuwsblad voor den boekhandel van 7 juli 1908 waarin gewaarschuwd wordt voor misbruik van de naam “Gebr. van Straaten”. Het bericht eindigt met de zin: “Om bedrog te voorkomen, verdient het aanbeveling voortaan bovenstaand fabrieksmerk op uwe orders te verlangen.” In dit bericht staat het fabrieksmerk op zijn kop.
Het is lastig om te bepalen wanneer het merk voor het eerst op een kaart gebruikt werd. Dat kan niet op basis van het nummer op de kaart, want het staat vaak op klederdrachtkaarten, en die werden verschillende keren met hetzelfde nummer herdrukt. Met zekerheid werd het merk op kaarten gebruikt bij de introductie van de kleurenkaartenreeks, en dat was midden 1909.
Lodewijk van Duuren, met dank aan Antoon Bosselaers