Drukkerij Ph. Zalsman, Kampen
Op 6 december 1857 stichtte Gerhardus Philippus Zalsman (1834-1910) te Kampen een boekhandel.
Zalsman begon als uitgever, gedrukt werd er elders, zoals bij Thieme & Cie te Arnhem. De boekhandel annex boekbinderij was aanvankelijk gevestigd in de Broerstraat, hoek Hofstraat, uitkijkend op de Slagjesmarkt. Al spoedig kocht Zalsman zelf een drukpers en drukte hij theologische brochures, stichtelijke werken, schoolboeken, kinderprenten, en almanakjes. Zoon Philippus Zalsman (1870-1954) zet het bedrijf van zijn vader voort. Philppus bestudeerde enkele jaren de nieuwste druktechnieken in Duitsland (Keulen en Leipzig). Na zijn terugkeer in 1893 bouwde Philip de reeds bestaande steendrukkerij verder uit. Toen zijn vader in 1910 overleed, werd de naam van de firma de Kamper Boekhandel en Steendrukkerij Ph. Zalsman. De boekhandel bleef gehandhaafd, de uitgeverij werd beperkt, de nadruk kwam nu te liggen op fraai verzorgd drukwerk. Later verving de vele goedkopere cliché en later de offsetdruk de dure steendruk. In 1950 was Ph Zalsman, boekhandel, boek- en steendrukkerij gevestigd aan de Vloeddijk 97 in Kampen.
Er bestaat anno 2018 nog steeds een drukkerij Zalsman in Kampen (Gildestraat 1).
Kaarten
Zalsman was een uitgever van topografische kaarten van Kampen. De schrijver van het boek “Kampen in Oude Ansichten deel 2” noemt drukkerij Zalsman als eerste uitgever die in 1895 een stadsgezicht van Kampen het licht deed zien. Toch blijft het uitgeven van prentbriefkaarten voor deze firma van zeer ondergeschikt belang. Er zijn slechts enkele getekende kaarten en fotokaarten bekend. Ook drukte hij voor andere uitgevers kaarten, zoals voor de Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer in Kampen (V.V.V.) . Het zijn kaarten getekend door Joop Speijer van de Monumenten-serie Kampen.
De fotokaarten zijn van na de oorlog hebbende vermelding “Copyright Drukkerij Zalsman, Kampen” (poststempel 1958) aan de adreszijde.
Bronnen
- Jaap van Gelderen, 2003. De firma Zalsman te Kampen. Een korte geschiedenis. Kamper Almanak 2003, 24-36.
- H.W. van den Hoven, 2007. Kampen in Oude Ansichten deel 2. Europese Bibliotheek.