Op 23 augustus 1919 treedt J.W. Jansen (1864-1950) uit de firma J.W. Jansen’s Uitg.-Mij. te Utrecht. De uitgeversmaatschappij was met liquidatie belast. Het bedrijf werd echter daarna voortgezet onder de naam J.W. Jansen’s Grafische Kunstinrichting. Naar aanleiding hiervan verschijnt in het Nieuwsblad voor den Boekhandel een advertentie met reclame voor koperdiepdruk, lichtdruk, kleurendruk, bromide en photogrom. De werkzame periode van de uitgever is niet goed vast te stellen, maar valt binnen de periode 1906-1939.
De uitgever exposeert gedurende de eerste Jaarbeurs in Utrecht van 26 februari tot 10 maart 1917.
Series
In 1918 en 1919 verschenen een aantal series:
- Kinderseries, 15 dessins.
- Molentjes, 6 stuks.
- Ned. historische kastelen, series I en II in mapjes.
- Hollandsche bloemstudies, 15 stuks.
- Moderne meesters, 20 soorten.
- Zee- en wolkenstudies 30 kaarten.
- Stadsgezichten in koperdiepdruk.
- Kinderkopjes, 6 kaarten.
Behalve prentbriefkaarten gaf de firma ook kalenders, menu’s, platen, kunstmappen, albums, gelukwenschkaartjes en gravures uit.
Kaarten J.W. Jansen’s Uitg.-Mij. Utrecht
Op basis van de adreszijden kunnen drie series onderscheiden worden:
Ned. Photogravure Serie (genummerd, hoogste bekende nummer 832).
Photogravure Serie (genummerd, hoogste nummer 274).
Koperdiepdruk Serie (genummerd, nummer 256).
De series bevatten zowel topografische als fantasie- onderwerpen. Ze zijn zwart-wit, sepia of ingekleurd.
Jansen’s Grafische Kunstinrichting Utrecht
De kaarten van de opvolger Jansen’s Grafische Kunstinrichting Utrecht zijn minder talrijk. Er is een fotokaart van het Bagijnhof in Amsterdam en een etskaart van de Waag in Alkmaar bekend.
Relatie met andere uitgevers en drukkers:
Veel kaarten met de vermelding J.W. Jansen’s Uitg.-Mij of met het logo van de uitgevers zijn gedrukt door de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij in Leiden (logo NRM onder de deelstreep). Een kaart van boekhandel G.G. Veenendaal draagt het logo van J. W. Jansen in Utrecht. Er zijn ook kaarten J.W. Jansen Graf Kunstinrichting Utrecht met een opdruk van Lammerse, Hoofdsteeg 41, Rotterdam.
Commissie van Stadsschoon te Amsterdam, Zetel Stedelijk Museum
In 1911 heeft zich in Amsterdam een commissie gevormd, “bestaande uit afgevaardigden van de besturen der hier gevestigde vereenigingen, welke zich op kunstgebied of op het gebied van daarmede verband houdende aangelegenheden bewegen, onder de naam van 'Commissie voor het Stadsschoon'.” In april 1924 kwam een nieuw reglement voor de Schoonheidscommissie tot stand, waardoor de naam Commissie voor het Stadsschoon ophield te bestaan.
Deze commissie heeft ten minste 20 kaarten uitgegeven van monumenten in Amsterdam met het logo van J.W. Jansen uit Utrecht.