H.W. (Heinrich Wilhelm) Kohlmann (1863-1940) begon in 1891 1) in de Nieuwstraat Arnhem een handel in galanterieën en kramerijen, de 'Goedkoope winkel'. Later verhuisde de winkel naar de Hommelstraat 31 om in 1904 een engroshandel in de Parkstraat te beginnen. Bij het 25-jarig bestaan van zijn zaken in 1916 is een herdenkingstableau gemaakt met de wapens van 29 plaatsen waar vestigingen waren, geflankeerd door handel en nijverheid. Een andere bron spreekt van 35 filialen, mogelijk is het aantal na 1916 nog verder uitgebreid. H.W. Kohlmann is op 22 januari 1940 te Rheden overleden. Ook zijn broer Peter Kohlmann (1873-1948) was bij de firma betrokken. Haweko was een inkoopcombinatie waar winkels uit het hele land aangesloten waren. Deze winkels gaven ook onder eigen naam kaarten uit, waarbij de naam Haweko of de afkorting H.W.K. vermeld staat. Op sommige kaarten met H.W.K. staat het logo van De Tulp in Haarlem, het betreft hier de handelsnaam van Jos Nuss & Co.
Vestigingen
Van de volgende uitgevers zijn kaarten bekend met H.W.K. of Haweko:
Amersfoort, Goedkoope Winkel [H.P.K.] 3).
Apeldoorn, De Goedkoope Winkel.
Delft, Haweko 2).
Eindhoven, Firma Gebr. Rieter (Goedkoope Winkel, Magazijn Haweko).
Hilversum, Haweko F. Fischer 3)
IJmuiden, G. Fennell, Goedk. Bazar. Ook bekend als De Goedkoope Winkel.
Maastricht, N.V. “De Goedkoope Winkel” v/h Jac te Poel 3).
Middelburg, L.B. de Nijs. (De Goedkoope Winkel).
Nijmegen, Goedkoope Winkel. Lange Hezelstraat 7 3).
Sneek, J.A.D. Heerius. De Goedkoope Winkel, later Haweko Bazar.
Steenwijk, Siermann’s Goedkoope Bazar.
Terneuzen, Haweko L. Smits 2).
Tiel, Ant. W. Baar. 4)
Tilburg, Haweko 3).
Zwolle, Haweko 3).
Van ten minste 50 plaatsen zijn winkels bekend onder de naam Haweko of De Goedkoope Winkel. Van 23 van die plaatsen zijn kaarten bekend met de afkorting H.W.K. of Haweko. Zo heeft bijvoorbeeld Bolsward een Haweko Bazar en zijn er verscheidene kaarten van Bolsward met het logo H.W.K. verschenen, maar zonder naam van de winkel. Toch is het goed mogelijk dat de Haweko Bazar uit Bolsward aan de Appelmarkt 5 de uitgever van deze kaarten is.
Logo’s
Het logo van H.W. Kohlmann is de afkorting H.W.K., zowel met als zonder een kader, soms komt ook nog de afkorting H.W. in een kader midden in de deelstreep voor. Een vergelijkbaar logo H.P.K. in een rechthoek komt voor bij kaarten van Amersfoort en is waarschijnlijk van de Heinrich Peter Kohlmann (1898-1986), die in Amersfoort woonde.
Bronnen
- Kees van der Hoeven, z.j. [HWK] Gebr. Rieter, Goedkoope Winkel, Magazijn Haweko (1905-1933) [filiaal Eindhoven]. Een inventarisatie van Eindhovense prentbriefkaarten1.
- Sylvia Kohlmann, 2018. Een mooi verhaal. Pdf-bestand.
Noten
- Sommige bronnen noemen 1890 als stichtingsjaar.
- Bron uitgeverslijst VDP.
- Bronnen Internet,: Hilversum in kaarten, postcardsfrom en Delcampe.
- Antoon Willem Baar?, *1890. In 1916 winkelier in Arnhem.