Vereeniging Floris V tot bevordering van het vreemdelingenverkeer te Muiderberg is opgericht op 29 maart 1900. En koninklijk goedgekeurd 27 september 1902. De vereniging is genoemd naar graaf Floris V, die op 27 juni 1296 te Muiderberg is vermoord. Het doel van de vereniging was het bezoek van vreemdelingen aan Muiderberg en hunnen vestiging aldaar te bevorderen en mede te werken tot alles wat tot bloei kan strekken en in het belang der ingezetenen kan geacht worden.
De toren van de kerk van Muiderberg is in het begin van de 20e eeuw als uitzichttoren geëxploiteerd door de vereniging. Kaarten van Muiderberg hebben vaak op de adreszijde een rond stempel met de tekst Toren te Muiderberg.
Prentbriefkaarten
Deze V.V.V. heeft verscheidene kaarten van Muiderberg uitgegeven, waaronder Badhotel, strandgezicht, toren, Villa Caecilia en een kaart met het portret van de musicus Gustav Adolf Heinze (1820-1904) Dit is niet zo verwonderlijk, want Heinze was heel bekend en al bij de oprichting beschermheer van de vereeniging (later eere voorzitter). [1]
Een eerste bericht over de uitgave van prentbriefkaarten van de Vereeniging verschijnt op 5 mei 1900 in De Gooi- en Eemlander: “De Vereeniging Floris V, tot bevordering van het vreemdelingenverkeer te Muiderberg , is voornemens prentbriefkaarten te laten vervaardigen en uit te geven. De heer C.W. Westermann heeft zijn fraaie collectie fotographiën van verschillende mooie punten op Muiderberg welwillend beschikbaar gesteld tot dat doel.”
Bij verslagen van de Vereeniging Floris in De Gooi en Eemlander is in de beginjaren sprake van uitgave van prentbriefkaarten. Er worden aantal verkochte kaarten vermeld en eenmaal het aantal onderwerpen:
6910 verkochte kaarten in 1900 in 12 soorten.[2]
13240 in 1901
14360 in 1902
ruim 10.000 in 1903
23.000 in 1904.
Sommige kaarten hebben op de beeldzijde de tekst “Verl. : Bev. Vreemdel. Verkeer, Floris V. Verl. Is een afkorting van Verlag. Deze benaming en de uitvoering van de adreszijde wijzen op een buitenlandse drukker, mogelijk Trenkler in Leipzig.
C.W. Westermann
De in bovenstaand artikel genoemde fotograaf C.W. Westermann is niet bekend als beroepsfotograaf. Waarschijnlijk was hij amateurfotograaf, welke buiten Muiderberg weinig bekend was. Helaas weten we niet welke foto’s gebruikt zijn voor de uitgaven van Floris V.
Slechts in één ander krantenbericht wordt C.W. Westermann als fotograaf genoemd (Algemeen Handelsblad 1 december 1900). C.W. Westermann uit Muiderberg krijgt een eervolle vermelding voor zijn deelname aan een prijsvraag met “reisverhaal met photographieën”. Mogelijk is het Christiaan Willem Westermann (1872-1929) van beroep procuratiehouder en gehuwd met Hilda Borst. Louise, [3] de dochter van bovengenoemde G.A. Heinze was getrouwd met Carl Jacob Westermann. Een familieverband tussen C.W. Westermann en C.J. Westermann is niet gevonden.[4]
Jacob Oudes Sr.
Kunstenaar Jacob Oudes Sr. (1858-1921) woonde en werkte in Amsterdam. Er zijn veel van zijn landschappen verschenen op prentbriefkaart. Deze kaarten zijn ook veel gebruikt als reclamekaart.
In augustus 1902 kreeg Oudes de opdracht de muren van de toren van Muiderberg te beschilderen met taferelen uit het leven van Floris V. Hij heeft die opdracht gekregen en de schildering met de moord op Floris V is inderdaad op de muur van de toren van Muiderberg te zien geweest. Volgens sommige krantenberichten gingen bij de brand op 18 februari 1934 3 van de 4 grote schilderijen met deze taferelen verloren, andere berichten melden dat de schilderingen onbeschadigd waren. Ongetwijfeld is de afbeelding op een kaart van de uitgever Floris V gebaseerd op de schildering van Oudes.
Bronnen
- Heijde , R. van der & Dam, G. (1996) Oud Muiderberg. Europese bibliotheek Zaltbommel.
- Muiderberg een reis in den tijd …. De geschiedenis van Muiderberg in oude ansichtkaarten. https://muiderberg.webs.com/
[2] Er zijn 48 of meer verschillende kaarten van uitgever Floris V bekend.
[3] Louise Westermann-Heinze (1837-1929).
[4] Van der Heide en Dam (1996) vermelden dat Cornelis Westermann, de jongste van de vier stiefkinderen, de eerste steen voor Huize Caecilia heeft gelegd.