Amsterdamsche Prentbriefkaartenhandel
De Amsterdamsche Prentbriefkaartenhandel heeft een grote serie kunstkaarten uitgegeven, met ten minste 291 verschillende kaarten. De meeste kunstwerken zijn van buitenlandse schilders en enkele van schilders van de Haagse school. Het zijn echter geen schilderijen uit openbare collecties, zoals van musea. Welke bronnen de uitgever gebruikte is niet bekend. Onlangs is mijn collectie verrijkt met Nr. 86 uit de serie: Marker meisje van R. Possim. Zeer waarschijnlijk is het schilderstuk op de kaart “portret van een jong meisje in Marker dracht van Rudolf Possin” dat zich eerder in de collectie Lieveland van Peter Kersloot uit De Rijp bevond, maar nu in het Museum van Marken hangt. Hetzelfde meisje komt op meerdere schilderijen van Possin voor. Hetzelfde meisje komt op meerdere schilderijen van Possin voor. Het betreft de dochter van de schilder. Qua kleding klopt de dracht niet geheel. Zo heeft zij voorpanden aan, die bestemd waren voor een volwassen vrouw. Daarnaast heeft zij een zwarte rouwboezel voor, terwijl de rest van de kleding uit de rouw is. Waarschijnlijk heeft de schilder Marker klederdracht aangeschaft en zijn dochter daarmee aangekleed.
Kersloot veronderstelt: “Waarschijnlijk heeft de kunstenaar, zoals toen vaak gebeurde, klederdracht meegenomen naar zijn atelier en het schilderij daar gemaakt”.
Rudolf Possin (1861-1922)
Rudolf Possin is geboren in 1861 te Magdeburg en overleden in 1922 te Berlijn. Hij studeerde bij de Professoren Otto Knille in Berlijn en bij Karl Gussow en Max Thedy aan de Kunstschule in Weimar. De leraar Max Thedy stond bekend om zijn interieurs van het Nederlandse vissersleven. Possin reisde in zijn voetsporen naar Marken en Volendam en was daar elk jaar te vinden in Hotel Spaander met vele andere kunstenaars van 1905 tot 1914. Er zijn enkele Duitse kaartenuitgevers die werk van Possin op kaart hebben uitgegeven: Arthur Rehn & Co. in Berlin in de serie Moderne Meister, Deutschen Kunst-Werkstätten in Leipzig, E.A. Seemann in Leipzig (nr. 210) en Neue Photopgraphische Gesellschaft in Berlin-Steglitz.
Hille Butter
De Volendamse Hillegond (Hille) Butter (1891-1968) was een geliefd model voor schilders en fotografen, die op veel prentbriefkaarten is vereeuwigd. Ze was zeer belezen en bezat een eigen uitgebreide bibliotheek. Ze werkte in het hotel van Leendert Spaander, die ook een kunstverzamelaar was. Op een foto uit het boek “Volendam schildersdorp” staat rechts op de eerste rij Hille Butter, daarnaast Julius Schrag (1864-1948)[1] en daarnaast Rudolf Possin. Mogelijk heeft Hille Butter ook voor Possin model gestaan.
Bronnen
- U. Thieme & F. Becker Allgemeines Lexikon der Bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart.
- RKD, z.j. Rudolf Possin. RKD Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.
- B. D. Barret en A. Groeneveld, 2010. Volendam Kunstenaarsdorp – Het erfgoed van Hotel Spaander. Waanders, Zwolle. https://issuu.com/riezz/docs/volendam
- Leeuwarder Courant, 1950. Hille Butter uit Volendam: de wereld in een huiskamer. Leeuwarder Courant 19 december 1950.
- Helen Conijn, 2009. Hoe Peter Kersloot en Hein Schilder besmet raakten met het verzamelvirus van Zuiderzeeschilderijen. Land of water, jaargang 3. november 2009. pag. 20-29.
Lodewijk van Duuren