Union Graphique Artistique en Trenkler
Namaak van kaarten
Op de afgelopen contactdag in Zwolle op 17 september gaf Willem Annema een interessante lezing die veel discussie los maakte. Hij ging in op het vaak voorkomende verschijnsel dat één en dezelfde kaart vaak door meer dan één uitgever is uitgebracht. Betreft het legale of illegale namaak en op welke wijze zijn die “(on)vervalste” kaarten gereproduceerd? In dit verband is een advertentie van de uitgever Trenkler interessant. De uitgever Union Graphique Artistique heeft een aantal kaarten uitgegeven met op het oog dezelfde afbeeldingen als kaarten van de uitgever Trenkler uit Leipzig. In een advertentie in het Nieuwsblad van den Boekhandel van 28 december 1901 beklaagt Trenkler zich hierover en stelt zijn eigen product superieur aan dat van Union Graphique Artistique. Trenkler veronderstelt dat de kaarten van de uitgever Union Graphique Artistique met behulp van zijn kaarten zijn nagemaakt. Een nauwkeurig onderzoek tussen kaarten van beide uitgevers kan wellicht meer licht op de zaak werpen. Als Union inderdaad gebruik heeft gemaakt van de kaarten van Trenkler voor zijn drukwerk, dan moet er zeker kwaliteitsverlies zijn opgetreden.
De afgebeelde kaart van Union Graphique Artistique (no. 24) is een kopie van de Trenklerkaart nr. 9916. De Trenklerkaart heeft echter een ronde sierlijst om de molen. Het lijkt erop dat een klein deel van die sierlijst is blijven staan tussen de bladeren van de bomen, de rest is geretoucheerd (zie detail, geheel links, in witte vlek net boven het midden van de kaart).
Serie kaarten
Union Graphique Artistique is een kleine uitgever die voor zover bekend maar één serie heeft uitgegeven. De volgende kaarten zijn bekend:
No. 2. ’s-Gravenhage. Kanaal langs de Boschjes
No. 5. ’s-Gravenhage. Huijgensplein
No. 8. 's-Gravenhage. Waterpartij in de Scheveningsche Boschjes
No. 9. ’s-Gravenhage. Benoordenhoutsche weg
No. 10. ’s-Gravenhage. Nassaulaan
No. 12. ’s-Gravenhage. Groenmarkt en Hoogstraat
No. 17. ’s-Gravenhage. Bezuidenhout
No. 18. Voorburg. Achterweg
No. 19. Voorburg. Aan den Broeksloot
No. 21. Voorburg. Vlietweg
No. 24. Leidschendam. [molen Het Hert]
No. 25. Rijswijk. Het “Molentje” aan de Hoornbrug
No. 26. Rijswijk. Panorama aan de Hoornbrug
No. 28. Rotterdam. Willemskade
No. 29. Rotterdam. Maasstation
No. 30. Rotterdam. Noordsingel
No. 34. Rotterdam. Wolfshoek
Vestiging Union
In de advertentie van Trenkler staat Amsterdam als vestigingsplaats van Union Graphique Artistique genoemd. Een plaats als ’s-Gravenhage e.o. of Rotterdam, ligt gezien bovenstaande serie meer voor de hand. Haverkate in de Encyclopedie gaat uit van een vestiging in Rijswijk of Rotterdam.
Molen
De korenmolen Het Hert in Leidschendam aan de Leidsche kade is gebouwd in 1745 en onttakeld in 1905. De overgebleven molenromp is in 1921 afgebroken.