Op een reclamekaart van Hotel Koenders in Buinen komt op de adreszijde een heraldisch wapen voor. Het wapen kan als volgt beschreven worden: het wapenschild heeft in het midden een niet doorlopende paal met drie St-Andries-kruizen, links van deze paal boven het midden een kraaghalskruikje of -flesje en rechts ervan een gekroond Mariabeeldje met het Jezuskind op de rechterknie. Het schild is gedekt met een gekroonde K en het “devies” op een lint HOTEL KOENDERS. Het is duidelijk dat de dekking van het schild en het devies niet heraldisch zijn, maar een fantasie-toevoeging.
Fantasiewapen
Echter ook het schild zelf is een fantasiewapen, dat is samengesteld uit verschillende onderdelen[1]. Het kraaghalskruikje komt voor in het voormalige gemeentewapen van Borger, waartoe Buinen behoorde. Het wapen van Borger is verleend bij Koninklijk besluit van 14 december 1950. Het is ontworpen door G.A. Bontekoe [2]. Het kraaghalskruikje is van een vorm die volgens prof. van Giffen in geen andere prehistorische cultuur voorkomt dan bij het hunebeddenvolk (trechterbekercultuur). Ook het gemeentewapen van Diever, eveneens ontworpen door Bontekoe, bevat een dergelijk kruikje uit de prehistorie.
Beschrijving wapen van Diever:
“In hermelijn een paal gedwarsbalkt van keel en zilver van zestien stukken, rechts boven vergezeld van een kraaghalskruikje van hunebed-aardewerk en links onder van een eschdoornblad, beide van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.”
Het Mariabeeldje is ontleend aan het wapen van Assen. Deze gemeente heeft in zijn wapen een gekroond Mariabeeld met een naakt kind, welks hoofd met stralen omringd is, op de rechterknie.
Als de ontwerper hiermee de provincie Drenthe aan te duiden, dan is dat niet gelukt, want dat heeft ter onderscheiding van het wapen van Assen een “Mariabeeld, houdende het Kind Jezus op de linkerknie”. Het middengedeelte met de drie Sint-Andrieskruizen verwijst mogelijk naar het wapen van Amsterdam. Is J.C. Koenders, de eigenaar van het hotel, wellicht uit Amsterdam afkomstig?[3]
Kaart
De kaart is uitgegeven door Hotel Koenders, Molenweg 25 in Buinen. Het hotel is gevestigd in een Saksische boerderij uit 1870. De huidige naam van het hotel is Hotel Triënte. De kaart is gedrukt door Vita Nova in Hank.
Bronnen
- G.A. Bontekoe, 1981. De 26 van Mr. G.A. Bontekoe. De Drentse gemeentewapens welke ontworpen zijn door Mr. G.A. Bontekoe of welke door hem hun definitieve vorm hebben gekregen. Meppel/Coevorden, Krips Repro/Picardtclub.
- Fred van den Beemt, 2020. Archeologische en in bijzonder megalithische symbolen in de heraldiek.
- Kl. Sierksema, 1962. De gemeentewapens van Nederland. Prisma-boeken.
- Dievers Archief, 2020. Wapen van de Gemeente Diever.
[1] Het dorp Buinen heeft voor zover bekend nooit een heraldisch wapen gehad.
[2] Gerlof Auke Bontekoe werd op 21 februari 1900 geboren te Hardegarijp en overleed te Oosterwolde op 22 september 1988.
[3] Er woont in Buinen een Jan Koenders, die geboren is in Amsterdam (bron Facebook).