“Auto’s in straatbeeld” of “straatbeeld met auto's” is een afzonderlijk thema bij verzamelaars van ansichten met auto’s. De kaart met “Morris 8” op de Cauberg is er één van dit thema.
Cauberg, Valkenburg
De Cauberg is een heuvel en straat in Valkenburg. De voet van de helling bevindt zich vlak bij de Grendelpoort, een van de oorspronkelijk drie stadspoorten van Valkenburg. Onderaan is de bebouwing aan de voet van de Cauberg te zien, de weg buigt vanuit de auto gezien naar rechts. De top van de heuvel ligt op 134 m, een hoogteverschil van 60 meter ten opzichte van de voet.
Morris
Morris is een Brits automerk, ontworpen en geproduceerd door het gelijknamige bedrijf. Het bedrijf, opgericht door William Morris (1877-1963), was in eerste instantie een fabrikant van fietsen en motorfietsen, maar besloot in 1912 tot de oprichting van de eerste Morris-autofabriek in Oxford.
De Morris 8 is een kleine familieauto die Morris Motors produceerde van 1935 tot 1948.
De afgebeelde auto is een exemplaar uit de Morris Eight Series E, die zijn geproduceerd van 1938 tot 1948. Achter het stuur zit een dame aan de linkerkant van de auto, het zal dus wel een voor de Engelse markt geproduceerd exemplaar zijn dat de Cauberg oprijdt.
Frans Lahaye
De foto van de kaart is van fotograaf Frans Lahaye. Frans Lahaye is op 25 mei 1909 in Antwerpen geboren. Het gezin Lahaye, dat de Duitse nationaliteit bezat, moest in 1914 België verlaten en vestigde zich in Aken. In Aken behaalde Frans Lahaye zijn optiekdiploma, maar koos rond 1928 voor een opleiding op de fotoschool in Düsseldorf. In 1932 verliet hij Duitsland voor een betrekking als bedrijfsleider bij de foto-, film- en optiekzaak Schmeck in Maastricht. Zijn werk is bekend onder de namen Frans Lahaye, F.H. Lahaye, F. Lahaye en F. La Haye en LAHAYE (op adreszijde kaart).
Een opdracht van Architekt Boosten was de aanleiding dat Frans Lahaye zich als zelfstandig fotograaf vestigt. Hij opende een zaak op de Lage Barakken 33 in Maastricht en later op de Brusselsetraat 90. Hij werd vooral bekend door zijn foto’s van onderwerpen in de architectuur en de beeldende kunst. Daarnaast heeft hij in zijn begintijd ook enige films gemaakt. Hij heeft ook meegewerkt aan diverse fotoboeken over Limburg en Maastricht. Na zijn overlijden op 3 mei 1983 in Aken is zijn fotocollectie aangekocht door het Gemeentearchief in Maastricht.
Fern. Smeets, Heerlen
Op de adreszijde staat een logo van een vogel met de letters F.S. Dit is het logo van Fern. Smeets Drukkerij-Uitgeverij B.V. in Heerlen. De eerste vermelding in de kranten van deze firma is op 6 mei 1946 in de Staatscourant, als de Fern. Smeets Drukkerij-Uitgeverij te Heerlen een Naamlooze Vennootschap wordt 1). De firma is gevestigd aan de Plaarstraat 11, later verhuist het bedrijf naar Johannes XXIII-singel 5, 6416 GE Heerlen. Het is een handelsdrukkerij die echter ook kalenders, prentbriefkaarten en boeken uitgeeft.
In de periode 1946-1951 verschijnen er regelmatig advertenties in het Limburgsch Dagblad, zoals op 19 november 1948: “VENTERS ! Kerst-, Nieuwjaars-, Kinder- en Felicitatiekaarten verkrijgb. Zeer goedkoop.”
Noten
- Op 19 juni 1942 is fern. Smeets uit Heerlen Chef de Bureau van de Limburgsche Federatie van Vereenigingen voor Vreemdelingenverkeer (L.F.V.V.).