Een uitzonderlijke prentbrief kaart uitgegeven door Musée d´Art Moderne met de titel „ NRC HANDELSBLAD Woensdag 1 oktober 1980 Familie-berichten ˮ laat naast een aantal berichten over geboorten, ook een deel van een rouwadvertentie zien. De kaart is geen fantasie, maar echt een gedeelte uit die krant. De tekst op de adreszijde van de kaart luidt „Geboren: Renee Margriet : 1980 Thijs van Kimmenadeˮ en „Thijs van Kimmenade, Schutsboomsestraat 16, 5763 BR Milheeze NL tel. 04924-1955ˮ. De tekst van de geboorte van een dochter van Thijs van Kimmenade is iets anders dan de andere familieberichten over geboorten in het NRC-Handelsblad, omdat alleen de vader is vermeld. Thijs van Kimmenade (1946-2023) is beeldhouwer, fotograaf en conceptueel kunstenaar. In 1980 verschijnt van zijn hand een boek met een titel die vrijwel overeenkomt van de tekst op de adreszijde. De titel is: Geboren: Renee Margriet : 29 september 1980, Thijs van Kimmenade, Schutsboomsestraat 16, 5763 BR Milheezeˮ. Het boek is uitgegeven door Galerie Jack Visser in Amsterdam in een oplage van 10 genummerde en gesigneerde exemplaren met een omvang van 168 bladzijden (bron Koninklijke Bibliotheek). De advertentie is zeer waarschijnlijk geplaatst naar aanleiding van de „geboorteˮ van dit boek en niet van zijn dochter.
De kaart is echter niet uit 1980, maar is verschenen naar aanleiding van een tentoonstelling in 1991: „Thijs van Kimmenade, t/m 20 april in Galerie Van den Berg, Verwersstraat 40, 's Hertogenbosch. Di t/m za 13-17u.ˮ Bas Roodnat schrijft over deze tentoonstelling in het NRC-Handelsblad het volgende „ In de advertentierubriek familieberichten van deze krant verscheen op 1 oktober 1980 een kleine annonce waarin Thijs van Kimmenade vanuit het Brabantse Milheeze de geboorte van zijn dochter Renee Margriet meldde. Deze mededeling heeft na ruim tien jaar nog iets van zijn actualiteit behouden: het desbetreffende stukje krantepagina van toen is verwerkt in een ansichtkaart uit een serie. Een ander exemplaar laat de vader achter een gedekte tafel zien. Dat wil zeggen, dat hij heeft plaatsgenomen aan een met schilderslinnen bespannen frame waarop vier borden staan die gevuld zijn met gerechten in de Stijlkleuren rood, geel, blauw en wit. Het bestek bestaat uit penselen en potloden. De titel van deze voorstelling is Malzeit ; het ontbreken van de letter h in het Duitse woord veroorzaakt dan een met de compositie verweven woordgrapje. Ook de andere kaarten in de serie laten zien dat Van Kimmenade doende is met kleine absurdismen in de geest van het speelse surrealisme van de Belgische schilder René Magritte. Naar hem vernoemde hij indertijd zijn inmiddels tienjarige dochter. De reeks kaarten werd uitgegeven door de Bossche Galerie Van den Berg waar nu 45 van zijn meest recente werkstukken worden getoond: beelden, wandobjecten, fotografie en kleine installaties.
René Magritte (1898-1967) is een bekende Belgische surrealistische kunstschilder. Hij speelt ook veel met taal, zoals het kunstwerk met de titel 'Ceci n'est pas une pipe' (dit is geen pijp) onder een realistisch geschilderde voorstelling van een pijp uit 1929. René Magritte zegt hiermee dat deze afbeelding geen pijp is, maar een schilderij, waarop een pijp is afgebeeld.
Bronnen
Bas Roodnat, 1991. Dada-element in visuele ironie van Van Kimmenade. NRC-Handelsblad Dinsdag 2 april 1991