Een kaart met een vliegtuig boven een molen. Op het vliegtuig de tekst Dutchman (van Flying Dutchman)en PH-KLM. Alle Nederlandse vliegtuigen van de burgerluchtvaart hebben het kenteken PH. In 1927 werd te Washington het Internationale Telegraaf verdrag gesloten. In artikel 14 van het Algemeen Reglement werd aan Nederland als roepletters van luchtvaartuig(radio)stations toegewezen een aantal combinaties beginnende met een P. Omdat de luchtvaartuig(radio)stations in Nederland onder verschillende ministeries vielen (Oorlog, Marine en Waterstaat), werden de codes onderling verdeeld. Marine werd PA, Oorlog PB en de burgerluchtvaart kreeg PH.
Het kenmerk PH-KLM is vaak op reclamemateriaal aangebracht op afbeeldingen van KLM-vliegtuigen. In de jaren vijftig op afbeeldingen van Caravelles, Convairliners en Constellations. Echter deze vliegtuigen hebben nooit dit kenmerk gehad.
In de rechteronderhoek van de foto is bij vergroting te zien dat daar een tekst heeft gestaan, maar dat die doorgekrast is. Het blijkt dat de foto op de kaart “afkomstig” is van een grote reclameposter van de KLM met een zwart-witfoto, waar rechts onder de tekst K.L.M. ROYAL DUTCH AIRLINES / LOCKHEED CONSTELLATION. Het woordje ROYAL is nog min of meer leesbaar op de kaart.
Als uitgever J.N. Voorhoeve hiervoor niet de K.L.M. heeft benaderd, is sprake van schending van de auteurswet.
Kalenders
De kaart is van serie 9011 en is uitgeknipt van een kalenderblad. Veel van dergelijke zwartwit foto’s van uitgever J.N. Voorhoeve zijn verschenen als kalenderbladen, waarbij de foto uitgeknipt kon worden, om als prentbriefkaart te versturen. Met behulp van advertenties voor deze kalenders, kan ook meer informatie over de prentbriefkaarten en de foto’s gevonden worden.
Zo verscheen in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 6 november 1940 het volgende bericht onder het kopje Kalenders: “De uitgever J.N. Voorhoeve te ’s-Gravenhage heeft twee fraaie kalenders het licht doen zien. Allereerst een maandscheurkalender, die de aandacht trekt door zijn twaalf fraaie kunstfoto’s van Piet Marée, H. Heukels, Pape, Doeser e.a. alsook door zijn korte spreuken en gedichtjes. Deze kalender is een sieraad aan den wand.
De tweede is een driebladige kalender met gedichtjes van Jacqueline van der Waals, Willem de Mérode en Paul Gerhardt naast kleurige bloemstukjes uit de verschillende jaargetijden.”
Aan het eind van 1936 verschijnt voor de eerste maal de maandkalender voor Voorhoeve uit Den Haag met de titel “Het licht tegemoet” voor het jaar 1937 en in 1959 verschijnt de laatste advertentie in de kranten voor de kalender in 1960. Voor de jaren 1944 en 1945 is voor zover bekend deze kalender niet verschenen. In 1936 is de prijs 95 cent en in 1952 fl 1,25. De maandkalender heeft twaalf bladen met per twee briefkaarten een foto in koperdiepdruk en een spreuk. Na gebruik van de kalender kunnen de foto’s en de spreuken afzonderlijk als briefkaart worden verzonden.
Het poststempel geeft aan dat de kaart is verstuurd in 1948, waarmee een datering van 1946-1948 is vast te stellen. Omdat de rechthebbende (fotograaf of K.L.M.?) onbekend is, is de kaart als verweesd te beschouwen. Dat betekent dat 1 januari 2019 de auteursrechten op de kaart zijn komen te vervallen.