Dovina poppen
In het dagblad Het Vrije Volk staat een artikel over Dovina poppen waarin naar deze ansichtkaarten verwezen wordt: “belanden op tentoonstellingen en in fotostudio’s waar ze even het sterretje kunnen uithangen bij het opnemen van kleurige prentbriefkaarten”.
Dovina is een poppenatelier aan de Lange Geer 229 en de Hollandsestraat 20 in Rotterdam-Zuid. Waarschijnlijk is het eerste adres het woonadres van de eigenares mevrouw C. Schouten-de Visser 1). Het atelier is opgericht in 1949 als uitvloeisel van haar hobby. Van 1952 tot 1973 verschijnen er advertenties waarin meisjes en vrouwen worden gevraagd om te poppen aan te kleden en poppenkleren te naaien. In 1964 geeft het “atelier voor kunstnijverheid” aan 20 mensen werk. Er is een naaizaal en montagezaal. In de laatste ruimte worden de poppen aangekleed en tot in de puntjes afgewerkt.
Omdat Dovina een naaiatelier is, waar poppenkleren en attributen voor klederdrachtpoppen gemaakt worden, is het aannemelijk dat zij de poppen niet zelf maakten, maar van diverse fabrieken afnamen. Een van de poppen in Staphorster klederdracht, met kleding gemerkt “Dovina Rotterdam Holland”, is een pop van het Duitse merk Wernicke. De Firma König & Wernicke is een grote Duitse poppenfabriek uit Waltershausen in Thüringen. Gesticht in 1912 door Max König en Rudolf Wernicke.
Bronnen
- Souvenirpoppen in klederdrachten naar het leven. Volendammertjes uit Rotterdam. In de rubriek Hoe maakt u het. Het Vrije Volk, Zaterdag 14 november 1964. pagina 5.
- König en Wernicke. http://www.sammeln-sammler.de/puppen/koenig-wernicke/
1) Cornelia de Visser, geboren op zondag 2 augustus 1903 te Beek en Donk. Zij was gehuwd met Jan Cornelis Schouten op woensdag 22 juli 1925. Dovina is mogelijk een afkorting van De Visser Naaiatelier.