Bij een maximumkaart gaat het om een maximale overeenkomst tussen kaart, zegel en stempel. De postzegel die op de beeldzijde van de prentbriefkaart is geplakt, vertoont bijna dezelfde afbeelding als op de kaart. Ook moeten plaats en datum van het poststempel zoveel mogelijk overeenkomen met de afbeelding. In het derde nummer van 2013 van het tijdschrift Filatelie is het onderwerp van de rubriek Maximafilie: “Troonswisseling en de vroegste maximafilie”. Er zijn twee prentbriefkaarten afgebeeld met een portret van Wilhelmina en op de kaart een afgestempelde postzegel met Wilhelmina met hangend haar. De eerste kaart is afgestempeld op 30 augustus 1898 en verstuurd vanuit Amsterdam. Wilhelmina woonde in Huis ten Bosch in Den Haag en is geboren op 31 augustus 1880. De kaart had eigenlijk een dag later afgestempeld moeten worden en als plaatsnaam ’s-Gravenhage moeten dragen.
De tweede kaart is afgestempeld op 6 oktober 1898 en verstuurd vanuit Den Haag. De inhuldiging van Wilhelmina tot koningin vond plaats op 6 september 1898 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze kaart heeft als tekst “Koningin der Nederlanden”, als deze uit Amsterdam was verzonden en op 6 september 1898 was afgestempeld was het pas een echte maximumkaart.
De afgebeelde prentbriefkaart is verstuurd vanuit Rotterdam naar Engeland en afgestempeld op 24 mei 1898. Ook hier een kaart met Wilhelmina en een postzegel met Wilhelmina, maar ook geen echte maximumkaart. Wel de oudste tot nu toe bekende kaart, waarbij de postzegel op de beeldzijde is geplakt en afgestempeld. Dat was toen niet overeenstemming met de regels voor het postverkeer. Tevens schreef de afzender de naam en adres van de geadresseerde op de beeldzijde. Ondanks deze overtredingen kwam de kaart zonder “strafport” in Bristol aan. Behalve Wilhelmina, staan de Delftsche Poort en Beurs uit Rotterdam op de kaart afgebeeld. Een uitgever is niet bekend.