De sluis bij Born (Limburg) is een van de sluizen in het Julianakanaal. Dit kanaal heeft een lengte van 36,6 kilometer, begint in Maastricht en eindigt in Maasbracht. De bouw van het kanaal duurde 10 jaar en op 16 september 1935 is in Born het kanaal officieel geopend door H.K.H. prinses Juliana. Aan boord van de Prins Hendrik van de Alkmaar Packet voer zij van Maastricht naar Born over het nieuwe kanaal.
Om een hoogteverschil van 23 meter te overbruggen, werden tussen Maasbracht en Maastricht vier sluizen gebouw, in Maasbracht, Born, Roosteren en Limmel. Het verval van de oude sluis in Born bedroeg 11,35 meter. In 1964 werd de sluis van Roosteren gesloopt. Om het ontstane hoger verval te ondervangen, werden onder andere in Born in 1965, naast de oude sluis, twee nieuwe sluizen gebouwd.
Gebr. Simons en Selmar Bayer
De kaart van de Sluis is uitgegeven door Gebr. Simons uit Ubach over Worms. Op de adreszijde van de kaart staat linksonder echter het logo van de uitgever Selmar Bayer uit Berlijn. In de kaart van Gebr. Simons is een hart gestanst op een klein stukje na. Hier tegenaan is de Duitse kaart geplakt. Als je met behulp van het lipje het hart opent, zie je de rozen van de Duitse kaart. Uit de achterzijde van het hart blijkt dat het om een kaart van Simons gaat. Dat kaarten van eigen uitgaven op deze manier worden gebruikt, komt meer voor, zoals bij “luikjes” of “flapjes” waarachter een leporello is geplakt. Maar dat een Nederlandse kaart op een Duitse kaart is geplakt, is misschien wel uniek. Het is gezien de professionele uitvoering beslist niet door een particulier gemaakt.
Gebr. Simons was ongetwijfeld de belangrijkste drukker en uitgever van Limburgse kaarten. Het bedrijf heeft in ieder geval tot 1958 kaarten uitgebracht.
Selmar Bayer, Berlin S.O. 36 is een veelzijdige firma met een boek- en steendrukkerij, een luxe-papierfabriek Zij gaven affiches, prentbriefkaarten, etiketten en sluitzegels uit. De uitgever van Bayer is in 1933 overgenomen door de uitgever Erich Thieme.