In de Leeuwarder Courant van Maandag 22 Mei 1905 verscheen het volgende krantenbericht:
Een staatsiekoets.
Gisternamiddag was door de maskerade-commissie te Leiden de staatsiekoets ter bezichtiging gesteld, waarin bij de maskerade op 20 Juni a.s. de hoofdpersoon stadhouder Willem III zal rondrijden. Zij is aangekocht van de Engelsche firma Hoepel en afkomstig uit de stallen van wijlen Koningin Victoria. De groote karos is 4 ½ M. lang en ruim 3 M. breed. De zware bok is fraai gedrapeerd met verguldsel, rijk maarstemmig.
De statige koningskroon er bovenop vormt een schoon geheel van rijke pracht. Op het portier is het wapen van Willem III geschilderd. Een fraai stukje heraldiek, getrokken door zes witte paarden, zal deze staatsiekoets een grootschen indruk maken.
Deze galakoets van Stadhouder Willem III is afgebeeld op een prentbriefkaart uitgegeven door het Leidsch Dagblad ter gelegenheid van de 66e lustrumviering van de Leidse Universiteit in 1905. Dezelfde koets en foto is ook gebruikt in de studentenmaskerade in Groningen in 1909, nu onder de titel “Gouden Koets”. De uitgever van de Groningse kaart is Joh. Plaat, kunsthandel in Groningen. Bij de maskerade van 1910 in Leiden schijnt de statiekoets opnieuw gebruikt te zijn.
In 1922 geeft Mr. S.N.B. Halbertsma – de hoofdpersoon in de maskerade van 1905 – de koets ten geschenke aan de gemeente Leiden, die de staatsiekoets een plaats geeft in museum De Lakenhal. In oktober januari 1935 vindt de overdracht van de koets plaats aan de 3-October-Vereeniging in Leiden. De koets is nog steeds eigendom van de 3 October Vereeniging en rijdt elk jaar mee in de optocht.