Een kaart in de Avrobode
Prentbriefkaarten uit het archief van de omroeporganisatie AVRO, die in de handel terecht zijn gekomen, laten zien dat uitsneden van die kaarten zijn gebruikt voor illustraties in de omroepbladen Avrobode en Televizier.
In mijn collectie bevinden zich vijf kaarten uit het archief van de AVRO, drie zijn gebruikt voor afbeeldingen in Avrobode en Televizier en twee die niet gebruikt zijn. Het zijn fotoglanskaarten van uitgever Jospe, Van Leer en Photex. De datering van de kaarten loopt uiteen van 1957 tot 1972.
Op de kaarten zijn met stempels, teksten, pijlen en dergelijke de volgende kenmerken en aanwijzingen aangebracht op beeld- en adreszijde.
- Uit de stempels valt af te leiden dat de kaarten tot het archief van de AVRO hebben behoord. Etiketten geven titel en nummer waarmee de kaart in het archief is opgeborgen.
- Teksten in potlood of balpen geven aan in welke nummer en op welke pagina van de omroepgids (o.a. Avrobode) de afbeelding geplaatst moet worden.
- Teksten en andere geschreven symbolen geven met potlood of balpen aan welk deel van de afbeelding gebruikt moet worden. Bij mijn kaarten is altijd het gedeelte van de beeldzijde waar zich de “titel” bevindt afgesneden.
De afgebeelde kaart is een kaart van de uitgever Photex uit Amsterdam met het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. In het postzegelvak staat: “Echte foto” en 577 (= juli 1957?). Op de beeldzijde is de tekst HOTEL KR, naast de zuil met witte correctielak onzichtbaar gemaakt (KR = van Krasnapolsky).
Op de adreszijde staat een rood stempelafdruk Eigendom AVRO. Met potlood de tekst “Bode 18 pag 53” en met balpen 1961 (jaartal?). Op een etiket met scheurranden gedrukt/getypt: “42 -6- Nat. Monumet Dam.” Met betrekking tot de gewenste uitsnede is de tekst “59 mm breed vrijstaand” aangebracht. Met dat laatste is waarschijnlijk bedoeld dat de omgeving niet afgebeeld moet worden. Dat is ook aangegeven met de omtrek van de zuil in potloodlijnen. Verder staan er ook nog enkele andere letters en cijfers op de adreszijde. Met een balpenlijn en met is duidelijk gemaakt dat het onderste deel van de afbeelding weggelaten moet worden. Het lijkt er op dat de enkele aanwijzingen in balpen van een eerdere datum zijn, omdat deze zijn doorgestreept.
Op de adreszijde staat linksonder “Nadruk verboden”. Mogelijk valt het nadrukken van een bewerkte afbeelding in een tijdschrift niet onder dit verbod.