A.T.V.A. Amsterdamsch Tehuis voor Arbeiders
Een kaart met het Amsterdamsch Tehuis Voor Arbeiders is uitgegeven door F.J.J. Colijn in Amsterdam. De geschreven tekst op de adreszijde luidt: “A.T.V.A. Kramer 282 Th. P. Koning Marnixstraat 290 Amsterdam“. Waarschijnlijk is deze persoon één van de bewoners van dit tehuis, en is wellicht met “Kramer 282”, Kamer 282 bedoeld 1).
Het gebouw
De bouw is begonnen in 1916 op het terrein van de voormalige Amstel-Suikerraffinaderij en gereed gekomen in 1918.De architect was Jan Ernst van der Pek in opdracht van de Vereeniging Amsterdamsch Bouwfonds. Het gebouw bevatte 360 eenpersoonskamertjes, de huurprijs voor een kamertje was 35 cent per dag, voor de iets grotere kamertjes 40 cent per dag. Het gebouw was bedoeld voor ongehuwde arbeiders. Naast de kamertjes was er een conversatiezaal, lees- en schrijfkamer, en een eet- en koffiezaal. Over deze koffiezaal stond in het Nieuws van den Dag van 1913: “In het geldelijk belang der inrichting ligt het in de bedoeling de eetzaal en de koffiezaal ook open te stellen voor niet tot de logeergasten behoorende personen“. Boven de keuken was de woning voor de pachter der restauratie.
Het gebouw is nu een Rijksmonument. In 2015 is nog een klein gedeelte van dit monument gesloopt, want het kleine poortje op de kaart, dat toegang gaf tot het achterterrein is bij de bouw van het pand ernaast “opgeruimd”.
De mogelijke uitgever
Over de uitgever van deze kaart is niets bekend, maar enig zoekwerk op internet leverde wel een aantal gegevens op die mogelijk iets meer zeggen over de persoon F.J.J. Colijn.
In Amsterdam is een Franciscus Johannes Jacobus Colijn 2) woonachtig geweest. Hij is op 31 mei 1893 gehuwd met Margaretha Petronella Cramer van den Boogaart, hij is dan 26 jaar en van beroep metselaar, de vader van de bruid was boekdrukker. Die leeftijd komt overeen met een F.J.J. Colijn die geboren is op 9 december 1866 in Amsterdam. Bij het huwelijk van zijn oudste dochter in 1920 is hij van beroep koffiehuishouder, in 1923 bij het huwelijk van zijn tweede dochter heeft hij als beroep kastelein. Het is dus niet onmogelijk dat hij de koffiezaal van het tehuis beheerde en via zijn schoonvader de kaart liet drukken. Het feit dat dit tot nu toe de enige mij bekende kaart van deze uitgever is, betekent dat hij een kleine uitgever in Amsterdam was, waarvan de kaarten misschien alleen in het Tehuis voor Arbeiders in Amsterdam te koop waren.
Noten
1) Enkele details van de kaart, huidige afmetingen 12,5 x 8,5 cm. De (waarschijnlijk witte) rand is echter links rechts en boven afgeknipt. In het postzegelvak staat: “HOT“, rechts naast de deelstreep staat: “Briefkaart“, op de eerste adreslijn de aanhef “aan“ en links dwars: “Uitg. F.J.J. Colijn, Amsterdam“.
2) Er was in Amsterdam ook een Franciscus Jacobus Johannes Colijn woonachtig, geboren 23 mei 1883. Van deze persoon zijn geen nadere gegevens bekend.