Tekst afzender
Militair J. Beets stuurt op 22 augustus 1915 vanuit Rien via het postkantoor in Bozum een kaart aan Den Heer H. Broere in Krimpen aan de Lek D18, die daar een dag later arriveert. Hij hoeft als militair geen postzegel te plakken, want hij geniet zoals dat heet portvrijdom.
Zijn tekst op het correspondentiedeel luidt als volgt:
Geliefde Vrienden !
Hierbij een kaart uit ons
dorp waar het huis van mijn
broer op staat, “met het kruisje
geteekend” en ik sta er ook nog op
al hoewel er niet veel van
te zien is, vind u wel. later een
brief. Wees gegroet van uw
‘liefh. J. Beets.
Altijd aardig als de afzender er zelf ook op staat, maar dat valt zoals hij het zelf zegt niet zo gemakkelijk te vinden. De drie vrouwen voor het kaaspakhuis (meest links) vallen af. Het groepje wat voor het huis met het kruisje staat is er maar één man die als militair kan doorgaan, dat is de persoon net voor het huis ernaast (zie detail).
Rien
Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte het dorp Rien deel uit van de gemeente Hennaarderadeel, die toen opging in de nieuwe gemeente Littenseradeel (Friesland). Het ligt aan de Franekervaart tussen Itens en Lutkewierum en heeft ongeveer 130 inwoners (in 2009).
Tot 1954 was Rien een buurschap van Lutkewierum, in 1954 kreeg Rien de status van dorp. Op 6 september 1954 ging de gemeenteraad van Hennaarderadeel akkoord, en op 1 mei 1955 werd dat bekrachtigd door het Rijk.
Op de prentbriefkaart is een deel van de noordelijke oever van de Franekervaart te zien, deze bestaat uit een ruime kade. Daar ligt een brede buurt met een vrij gesloten en gevarieerde bebouwing, onder meer van oude pakhuizen.
Paardenmarkt
Rien was eeuwenlang bekend om zijn jaarlijkse paardenmarkt. De Draversdijk is nog een herinnering aan de tijd dat hier harddraverijen werden gehouden. In het Leeuwarder Nieuwsblad van 11 juli 1940 staat dat de paardenmarkt te Rien is opgeheven; Gedeputeerde Staten hebben het besluit van de gemeenteraad van Hennaarderadeel tot opheffing van de paardenmarkt te Rien goedgekeurd.
Afleiding plaatsnaam
Rien is waternaam die afgeleid is van het werkwoord rinnan = stromen. In het Oudfries is rene een stroom.
Beschermd dorpsgezicht
“Gezicht Rien” is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in Rien in de provincie Friesland. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 23 november 1988. Het gebied werd op 28 maart 1991 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 2,4 hectare.
Het is één van de 46 beschermde dorpsgezichten in Friesland.
Rijksmonument
Er zijn in het dorp acht rijksmonumenten. Op de kaart staat een rijksmonument, het is het meest linkse huis op de kaart. Een voormalig langs de waterzijde staand kaaspakhuis onder schilddak. Op de verdieping vier smalle vensters en in het midden een hijsluik onder segmentboog. Het huidige adres is Buorren 32 te Rien. Het Monumentnummer is 21554.
Huidige situatie
Er is veel veranderd in dit deel van Rien ten opzichte van 1915. Van links naar rechts.
Buorren 32: kaaspakhuis, nog ongeveer in de originele staat.
Buorren 30: huis tegen pakhuis aan gebouwd: verbouw of nieuwbouw.
Buorren 26: met het kruisje op de woning: verbouw of nieuwbouw.
Buorren 24: het huisje ernaast, nog ongeveer in de originele staat.
Buorren 22, 20 en 16: verbouw of nieuwbouw.
Op 6 september 1954 krijgen de straten en wegen in de gemeente Hennaarderadeel louter Friese straatnamen. In Rien zijn dat Molmawei (was Molmaweg), Draversdyk (Draversdijk) en Buorren (voor die tijd werd dit deel van Rien aangeduid als in of bij de Buren).