Spit en De Vetter
Op 26 januari 1866 geeft Antonij de Vletter (1809-1879) aan zijn zoon Maarten de Vletter (1843-1916) handlichting voor het aangaan van een vennootschap met Cornelis Gerardus Spit (1844-1897) die eveneens van zijn vader Cornelis Spit handlichting krijgt. Handlichting is het verlenen van bevoegdheden aan een zestien- of zeventienjarige minderjarige
De touwbanen van Spit en De Vletter en J.B. van Catz en Zonen zijn naast elkaar gevestigd aan de Kattensingel in Gouda. Op 1 januari 1918 wordt in Gouda opgericht de Commanditaire Vennootschap "Vereenigde Touw- en Garenfabrieken v/h Fa. Spit & De Vletter, v/h J.B. van Catz & Zoon" aan de Fluwelensingel met als doel het fabriceren van handel- en touwfabrikaten. De fabriek was tot 1911 op de Fluwelensingel gevestigd.
Spit en De Vetter gaven een serie heraldische kaarten uit met wapens en vlaggen van diverse landen. Volgens de kaart is de firma de grootste fabriek van alle soorten visschersgaren, touwwerk, leidsels, singels, gordijn- en jaloeziekoord en echte Goudsche jaagtreklijnen. De kaart is gedrukt door de lithografische drukkerij Desguerrois & Cie in Amsterdam. De drukkerij heeft zeer veel prenten gedrukt, maar is onbekend als drukker van ansichtkaarten.
De steendruk kwam in Nederland goed van de grond toen in 1827 de firma's Desguerrois & Co. en Jobard zich in Amsterdam vestigden. Zij kwamen uit Brussel, waar de lithografie, onder Parijse invloed, al verder ontwikkeld was. Uit drukkerij Desguerrois kwam later drukkerij Senefelder voort.
E.F.A.
De kaart met het wapen en de vlaggen van Australië heeft op de adreszijde de tekst “E.F.A. Series of Coats of Arms & Flags Copyright. In het postzegelvak staat “Inland ½ d. Foreign 1 d. Printed in Holland”. De kaart is gedrukt in of na 1905, gezien de deelstreep, maar de drukker is onbekend. Opvallend is de overeenkomst tussen de afbeelding van wapen en vlaggen van deze kaart en de kaart van Spit & De Vetter. De afkorting E.F.A. is van de uitgever Excelsior Fine Art Publishing Co. gevestigd aan de 8 New Coventry Street in Londen. Zij gaven behalve heraldische kaarten ook kunstkaarten, komische, militaire en topografische kaarten uit. Op sommige kaarten staat het logo van de “postman” met de afkorting EFA. Dit logo is gebaseerd op een kaart van E.F.A.
Bronnen
Ralf Hartemink, Heraldry of the World. sectie Heraldic Postcards.
https://www.heraldry-wiki.com/heraldrywiki/wiki/Heraldic_postcards
H.C.M. Marres-Schretlen en R. Meijer, 'Steendrukkers werkzaam in Nederland vóór 1840', in: Lithografie in Nederland. Speciale uitgave van De Boekenwereld 15, 1998, nr. 1, p. 142-146.
Tonie & Valmai Holt, 1984. Picture Postcards Artists – Landscapes, animals and characters. Longman, London & New York.
Wikipedia, z.j. Lithografie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lithografie
Lodewijk van Duuren