Volgens de telefoongids 1950 woont de illustrator Hans A. Husslage aan de Crayenesterlaan 61 in Haarlem. Op de website Comiclopedia van Evelien en Kees Kousemaker staat over deze tekenaar het volgende vermeldt: “Hans A. Husslage drew such comics as 'Barak 11' in De Humorist (1940), 'De Mensen van Hiernaast' in Butterfly and 'Avonturen van Dandy Dol' in Wereldnieuws. This was presumably the only comic work Husslage did. He was mainly active as an advertising artist in Haarlem.”
Waarschijnlijk is hij de zoon van Johannes Husslage en Anna Maria Kruijver, beiden geboren te Amsterdam. De achternaam wordt in de akten ook als Hüsslage en Hüslage geschreven. In de rouwadvertentie van Johannes Husslage in 1944 [1] zijn de volgende kinderen genoemd: Dirk, Marianne, Piet, Hans en Wim. Volgens het Noord-Hollands Archief hebben Johan Antonie, Pieter Gerrit en Willem Husslage op de HBS-A in Haarlem gezeten. Als deze drie uit het gezin Husslage-Kruijver komen, is de eerste genoemde mogelijk Hans A. Husslage.
In het Haarlem’s Dagblad van 30 april 1942 staat onder het kopje Uitslag Teekenwedstrijd: “Zooals men weet is er in Haarlem een teekenwedstrijd geweest waaraan als prijs verbonden was een gratis opleiding tot filmtekenaar”. Een van de winnaars was H.A. Hüsslage uit Heemstede. In het Dagblad van IJmuiden staat hij ook als winnaar vermeld, maar onder de naam van “W.H.A. Husslage, Heemstede, 19 jaar, Heemstede.” [2]
Tot slot staat J.A. Husslage uit Heemstede in de Kampioen van 22 juli 1939 als kampeerlid van de A.N.W.B.
Getekende kinderkaarten
Voor zover bekend heeft Hans A. Husslage slechts één serie vrolijke kinderkaarten getekend met het oudst bekende poststempel van 1954. Er zijn 12 van dergelijke kaarten bekend. Waarschijnlijk is deze serie met een gebruikelijk aantal van 12 kaarten hiermee compleet. Daarnaast heeft Hans A. Husslage verscheidene boeken geïllustreerd.
Uitgegeven kaarten; tussen ( ) het nummer rechtsonder op de adreszijde:
- Lifter en hooiwagen (1234-45)
- Visser op bruggetje en vis (1234-45, ook zonder nummer)
- Strand en krab (zonder nummer)
- Bok en hooiberg (zonder nummer)
- Indianen en hond (1234-45)
- Dokter en poes (1234-45)
- Drie biggen en boerderij 1234-45
- Tuinman en mol (zonder nummer)
- Auto en eendenfamilie (zonder nummer)
- Appelboom en koe (onbekend)
- Hangmat en meisje (zonder nummer)
- Agent en “Verboden te Zwemmen” (1234-45)
De nummers op de adreszijde 1234-45 duiden op de uitgever Mes & Bokhorst uit Haarlem. Dit wordt nog eens bevestigd door een kaart met een kartelrand (nummer 2 uit de lijst), waarbij onder de deelstreep het logo MEB van Mes en Bronkhorst staat. Deze kaart heeft ook een titel op de adreszijde: Fokky springt de zee uit met een vaart, want een krab bijt hem in zijn staart.
Verschillende kaarten zijn van een opschrift voorzien, zoals Hartelijk Gefeliciteerd, Groeten uit Harskamp of Leve de vakantie in Ommen.
[1] Overlijden Johannes Husslage te Ermelo volgens akte te Ermelo en te Heemstede op 2 januari 1944, volgens familiebericht op 3 januari 1944. Anna Maria Kruijver overleed op 2 augustus 1967 te Heemstede. Familiebericht in de Haarlemsche Courant 5 januari 1944.
[2] Het geboortejaar kan dan zijn 1923 of 1922.