Biografie
Fotograaf Maria Cornelia (Miek) Douw is geboren in Rotterdam op 29 april 1915 [1] en overleden te Renkum op 88-jarige leeftijd op 22 oktober 2003. Zij is gehuwd met Henk de Jong op 14 september 1944 te Driebergen. Het toekomstige adres volgens de huwelijksaankondiging is Jacob van Gaesbeeklaan 23 te Driebergen.
Miek Douw ging na de voltooiing van de HBS (1933) rond 1936 in de leer bij een fotograaf in Rotterdam of Leiden. In hetzelfde jaar vertrok zij naar München, waar zij een opleiding deed aan de Bayerische Staatslehranstalt für Lichtbildwesen. Na haar terugkeer in 1937 werkte zij ruim een jaar als fotografe voor de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij in Leiden. Daar maakte zij kennis met de kleurenfotografie en de Bermpohl driekleurencamera. Vervolgens verliet zij Nederland opnieuw voor de opleiding ‘Publiphot’ in Parijs, die werd geleid door de uit Duitsland afkomstige Gertrude Fehr-Fuld (1895-1996). Miek Douw was van plan om na haar leerperiode bij Publiphot in dezelfde stad werkervaring op te doen bij Ondiacolor van de Tsjech Frantisek Horky in Parijs. Deze plannen zijn echter verstoord door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Miek Douw nam een bijzondere positie binnen de Nederlandse fotografie in, omdat zij de kleurenfotografie beheerste. Dat blijkt uit de bewaard gebleven kleurenfoto’s. Na de oorlog begon zij in Rotterdam haar eigen fotostudio, gespecialiseerd in reclame- en kinderfotografie. Haar foto’s werden onder andere gepubliceerd in Libelle, Unicum, Rijk der Vrouw, Centra Maandblad van uw kruidenier, Foto, Nederlands Jaarboek voor de Fotokunst, Revue der Reclame en er verschenen diverse kalenders met landschappen en kinderportretten [2].
Zij was lid van de vereniging Nederlandsche Fotografen Kunstkring (NFK).[3] Miek Douw nam deel aan de tentoonstelling “Jonge Nederlandsche Reclamekunst” in het Polmanshuis in Amsterdam van 17 tot 23 oktober 1940. Miek Douw won verscheidene prijzen bij fotowedstrijden, uitgeschreven door fototijdschriften, zoals Kleinbeeld-foto, Focus en Foto, soms onder de naam Mevr. Miek de Jong-Douw. Samen met Wim Berssenbrugge uit Scheveningen ontving ze een tweede prijs in 1941 bij de Agfacolor-Kunstlicht kleurenwedstrijd. Begin jaren vijftig begon haar man “De Jongs Lingerie en Tricotindustrie” te Ede met de merknaam Pirola, waarbij Douw zich toelegde op de ontwerpen.
Kaarten
Er zijn een aantal series met foto’s van Miek Douw bekend, een van Spanjersberg in Rotterdam, drie van Jospé uit Arnhem en één serie zonder uitgever. Spanjersberg heeft ook de Kinderkalender 1942 uitgegeven met foto’s van Miek Douw met 24 bladen. Jospé heeft na de oorlog een aantal series klein formaat kleurenkaarten uitgegeven van Nederlandse fotografen, waaronder Miek Douw. Andere fotografen uit deze serie zijn Piet Smeele, Wim Berssenbrugge, Adolf Dietz, Nico Zomer, Janneke Kroes, Warburg en Meinard Woldringh.
Serie 1
Uitgever Spanjersberg. Serie groot formaat kaarten met foto’s van kinderen. De foto’s zijn bruin getint. Rechtsonder op de witte rand staat de “handtekening” van Miek Douw.
De adreszijde is bruin bedrukt. Op de deelstreep staat „MIEK DOUW KINDERSERIE”, er is geen postzegelvak. Linksonder staat Sparo, het logo van Spanjersberg Rotterdam. Daarboven staat een nummer, bijvoorbeeld No. 5. Het hoogst bekende nummer is No. 23 [4]. De nummers 5, 6, 8, 15, 12 en 23 zijn bekend. Een van de kaarten is in 1943 afgestempeld.
Serie 2
Uitgever Jospé. Serie klein formaatkaarten met kleurenfoto’s van landschappen met witte rand. Voor zover bekend alleen verticaal. De omlijsting van het postzegel vak bestaat uit de naam JOSPE. Onder de deelstreep staat het logo Van JosPe Arnhem. Linksboven Opname Miek Douw. Op de deelstreep de naam van de serie: Kleurenserie 15. Links onder K 744, het kennummer van drukkerij de IJssel (Borst) in Deventer. Er is één kaart bekend.
Serie 3
Uitgever Jospé. Serie klein formaatkaarten met kleurenfoto’s van landschappen met witte rand. Voor zover bekend alleen verticaal. De omlijsting van het postzegel vak bestaat uit de naam JOSPE. Onder de deelstreep staat het logo Van JosPe Arnhem. Op de deelstreep de naam van de serie: Kleuren-serie 2. Foto Miek Douw. In het postzegelvak K 535, het kennummer van drukkerij van de Weerd in Arnhem. Er is één kaart bekend.
Serie 4
Uitgever Jospé. Serie klein formaatkaarten met foto’s van kinderkopjes met witte rand. Dun papier. Voor zover bekend alleen verticaal. De omlijsting van het postzegel vak bestaat uit de naam JOSPE. Onder de deelstreep staat het logo Van JosPe Arnhem. Linksboven Foto Miek Douw. Op de deelstreep de naam van de serie: Kleurenserie 10. Er zijn negen kaarten bekend [5]. Oudst bekende poststempel 1947.
Serie 5
Uitgever Jospé. Serie klein formaat kaarten (horizontaal en verticaal) met witte rand. Het zijn foto’s van kinderen. De omlijsting van het postzegel vak bestaat uit de naam JOSPE. Onder de deelstreep staat het logo Van JosPe Arnhem. Linksboven Opname Miek Douw. Op de deelstreep de naam van de serie: Serie IJ 50. Er zijn acht kaarten bekend. Oudst bekende poststempel 1947.
Serie 6
Onbekende uitgever. Serie klein formaat kaarten met foto’s van landschappen en dieren. Het zijn kleurenfoto’s met een witte rand. Op de adreszijde staat in het liggende postzegelvak K 2092, dat is het kennummer van Van Rhee’s Drukkerij in Rotterdam. Links onder staat MIEK DOUW KLEURENBEELD No. 4. De kaart is in 1951 afgestempeld. Er is nog een kaart uit deze serie bekend met een foto van zeilboten met No. 5.
Bronnen
- Database Artists RKD, Den Haag.
- Kranten en tijdschriften. Delpher KB., Den Haag.
- Nederlands fotomuseum, Rotterdam. Biografie Miek Douw. https://collectie.nederlandsfotomuseum.nl/fotografen/detail/1d81da35-30da-6180-000e-8acaacdf8c00
- Nederlands Fotogenootschap. z.j. Vondst op steenworp afstand van het Nederlands Fotomuseum. Het archief van Miek de Jong-Douw. NFg – Nieuwsbrief 43.
[1] dochter van Gabriel Jacob Douw kantoorbediende en Geertruida Maria Helena Geene zonder beroep.
[2] Zoals voor de Kinderfotokalender uit 1950 van de drukkerij H.L.Smit & Zn. uit Hengelo.
[3] Biografie grotendeels overgenomen van het Fotomuseum in Rotterdam.
[4] Mogelijk totaal 24 kaarten als deze foto’s ook voor de Kinderkalender 1942 met 24 bladen zijn gebruikt.
[5] 5 zeker en 4 waarschijnlijk.