Op een kaart met een platenspeler en een liggende vrouw ervoor staat op de adreszijde de tekst:
Mag ik mij voorstellen : ik ben Ann Pickford uit Londen. Fotograaf Paul Huf Jr. maakte met mij de hoezen voor Philips’ nieuwe platenserie, de Klassieke Klankjuwelen. Over een paar dagen hoort U hier meer over – en ziet U méér van mij! – in het September nummer van Disco Discussies! Ann Pickford.
Het is een reclamekaart voor “Een nieuw soort grammofoonplaat”. Dit laatste is de titel van een krantenartikel in De nieuwe Limburger van 13 september 1956.
Philips’ Phonographische Industrie heeft een aantrekkelijk nieuwe serie klassieke platen geïntroduceerd. Onder de naam „Klassieke Klankjuwelen” brengt zij volwaardige, grote (30 cm.) langspeelplaten op de markt De eerste reeks bestaat uit vijftien platen, met o.m. het Vioolconcert Op. 61 van Beethoven, Hoogtepunten uit „Tosca”, de 1e symfonie van Brahms Symfonieën van Mozart en Haydn, Sonates van Mozart, Balletsuites van Delibes, en een verzamelplaat met acht alom geliefde kortere werken. Befaamde kunstenaars als Willem van Otterloo met het Residentie Orkest, de violist Herman Krebbers, het Amsterdams Duo, de pianist Hans Henkemans en de organist Feike Asma verleenden hum medewerking aan deze serie. Een aardig aspect van de „Klassieke Klankjuwelen” vormen de platenhoezen. Voor alle hoezen werden afzonderlijke vierkleurenfoto's gemaakt van steeds hetzelfde fotomodel (de Londense Ann Pickford).
Hoezepoes
In 1960 schreef Annie M.G. Schmidt, samen met Harry Bannink het lied/gedicht De Hoezepoes. Hieronder de eerste twee coupletten.
Mijn foto staat op elke plaat
Hallo, die de fabriek verlaat
Ik weet van niets, ik ken geen noot
Ik sta op Brahms ten dele bloot
Op elk kwartet in c mineur
Ziet u mijn boezem in majeur
Zo sta ik op 't Brandenburgs Concert van Bach
Met dit gebaar, met deze lach
't Ave Maria van Gounod
Daar sta ik zo, daar kijk ik zo
En op de Pastoraahaale
Wuif ik met deze waahaale
Want heus, die platenindustrie
Die weet van wanten
Geen mens koopt nog een symfonie
Zonder mooie tante
Ik ben de juffrouw van de platenhoes
De hoezepoes, de hoezepoes
Op elke drieëndertig minigroove
Kunt u mij zien, van onder of van boven
Zo sta ik op de Valse Triste van Sibelius
De juffrouw van de hoes, hoes, hoes
De juffrouw van de hoes
In ‘Hoezepoes’ uit 1961 zingt Conny Stuart op deze tekst over model Ann Pickford die op de hoezen stond van de klassieke Lp’s uit de ‘Favourites serie’ van Philips. Fotograaf van deze hoezen en ook van de hoes van ‘Hoezenpoes’ is Paul Huf Jr.
Paul Huf Jr.
Paul Huf Jr. (1924-2002), zoon van acteur Paul Huf Sr., is nog steeds Nederlands meest vermaarde (portret)fotograaf. Hij portretteerde tal van bekende Nederlanders, maar werd ook bekend door zijn reclamefotografie (bijvoorbeeld de campagne Vakmanschap is Meesterschap van Grolsch) en modefotografie. Legendarisch was zijn serie van zestig platenhoezen in kleur, voor klassieke muziek in opdracht van Philips in 1954. Huf maakte ook films, waaronder een documentair portret van schilder Carel Willink (1975). Paul Huf zelf maakte de keuze voor de Londense Ann Pickford, die in haar dagelijkse leven mannequin is. De bewerkte foto op de kaart is ook gebruikte voor Philips advertenties in de krant.
De foto op de kaart is namelijk een uitsnede en een retouche van de originele foto van Paul Huf (Maria Austria Instituut).
Philips
De kaart is een reclamekaart voor Philips én voor het tijdschrift Disco Discussies
Philips bracht de serie platen met klassieke muziek uit onder de naam Favourites series, maar de serie is de geschiedenis in gegaan onder de naam " de SL serie " naar de serienummers van de platen.
Het idee was om naast de gangbare duurdere klassieke platen, een serie goedkope platen uit te geven met daarop al eerder uitgegeven muziek. Om de serie een uitstraling als geheel mee te geven, is er bedacht om het ontwerp van de hoezen geheel uit een foto’s te laten bestaan. Het zou een goedkope productie worden, omdat de kleurendruk betaalbaar was geworden. Maar door de gekozen aanpak bleek het de duurste productie tot op dat moment. De hoezen kregen echter veel aandacht en het idee is door vele maatschappijen nagevolgd.
Deze serie is in haar geheel aangevraagd door het Leidse Prentenkabinet, om te bewaren als voorbeeld van verpakkingsmogelijkheden uit het jaar 1954.
Disco Discussies
Decca discussies is het huisorgaan van de Hollandsche Decca Distributie. De uitgever is Hollandsche Decca Distributie in Amsterdam. Het tijdschrift heeft bestaan van juli 1948 tot december 1952 en het verscheen 1× per maand. Na 1952 is het voortgezet als Disco discussies. Later staat op de cover van het tijdschrift Disco Discussies, Nieuws voor grammofoonplatenliefhebbers. N.V. Phonogram. Postbus 25, Amsterdam-C. Het tijdschrift heeft ten minste tot 1962 bestaan.
Lees het verhaal met alle figuren in de PDF.
Bronnen
- Songtekst Hoezepoes. https://muzikum.eu/nl/conny-stuart/hoezepoes-songtekst
- Maria Austria Instituut. Paul Huf 1924 2002. https://www.maibeeldbank.nl/fotograaf/19
- Gijs van Rij. Philips Favourites Series. De "SL serie". http://muziek.gijs.info/Platen/SLSerie.php
- Ontmoetingen in Limburg. Over Ann Pickford en een „nep”-hors-d'oeuvre. De nieuwe Limburger, 7 augustus 1959.