Gruss vom Sachsenhäuser Aepfelwein is de titel van een kaart die op 27 juli 1904 verstuurd is vanuit Frankfurt am Main en op 28 Juli 1904 is aangekomen in Amersfoort. Verder staan de teksten “Verlag Gg. Imfang Frankfurt a/M Sachsenhausen.“ en „Gezetzlich geschützt 9333“ op de tekst. Onderaan staan twee gedichtjes op de kaart in Frankfurts dialect.
Kaa‘ schöner Plätzi gibt es net
Als dribb' in Sachsehause
Beim Aeppelwein, ich mach e Wett
Hörn uff der alle Flausse.
Drum trinkt ihr Berjer Aeppelwein
Und trinkt en mit Behage
Kaa'n Dokter werd dagege sein
Dann der kuriert de Mage.
Sachsenhausen is een stadsdeel van de Duitse stad Frankfurt am Main. Het stadsdeel ligt in het centrum, aan de zuidkant van de Main. Dat stad Frankfurt is van ouds bekend om zijn appelwijn.
Verlag Gg. Imfang Frankfurt a/M Sachsenhausen is de uitgever van de Duitse kaart. Het is Georg Imfang uit de wijk Sachsenhausen van Frankfurt am Main aan de Schulstrasse 1.
Wettig gedeponeerd
Op een kaart uit Delft, afgebeeld in het artikel van Frans Bokelmann met dezelfde omlijsting met appels staat de tekst: “Wettig gedeponeerd 9333.” Alle kaarten met deze appels hebben hetzelfde nummer 9333 dat hoort bij deze omlijsting. Er staat op de kaart van Delft nog een tweede nummer: 12138, dat is het nummer dat behoort bij de topografische afbeelding “Markt en Stadhuis” van Delft. Ook de kaart van Delft is te dateren in 1904. Op de kaart van de Gruss vom Sachsenhäuser Aepfelwein staat geen tweede nummer. Uitgave Wed. F. Helbers, Delft is de uitgever van de kaart
Op een kaart met Groeten uit Alkmaar staat de tekst “Verlag und Druck Kunst Anstalt Rosenblatt Frankfurt a/M”.Kunstanstalt Rosenblatt t is de firma die dit soort kaarten drukte.
Kunst Anstalt Rosenblatt Frankfurt a/M.
De Lithographische Kunstanstalt Rosenblatt werd in 1878 als handelsonderneming voor garen, band, knopen, fournituren en galanterieën door Adolf A. Rosenblatt gesticht. In 1881 kwam Isaac Rosenblatt als firmant bij de onderneming. Kort daarna begonnen beiden met de fabricage van luxepapier en felicitatiekaarten. Later kwamen daar nog ansichtkaarten bij. De firma werd vooral bekend met zijn hoogwaardige chromo-lithografische ansichtkaarten. Het zijn kaarten met een topografische of andere afbeelding in een passe-partout met bloemen, bladeren, vruchten, schelpen of vissen.
Bronnen
Frans Bokelmann, 2010. Schelpen, bladeren en vruchten als omlijsting. De Nederlandse topografische reliëf-litho’s van Rosenblatt.