Kaart met een blanco wapenschild
Op zoek naar vooral oude kaarten met gemeentewapens is deze kaart met een blanco schild gekocht. Omdat je op die plek een wapen van Den Haag zou verwachten. Die verwachting bleek uit te komen, want in de beeldbank van het archief van Den Haag is een vergelijkbare kaart opgenomen, waarbij op de plaats van het lege schild, het wapen van Den Haag staat: een ooievaar met een paling in de bek op een gouden schild. In de beeldbank bevindt zich ook een “gewone kaart” zonder randversiering, maar met zelfde afbeelding met de Hofvijver met een groepje zwanen op de voorgrond . Op de aangekochte kaart en de twee kaarten in de Haagse beeldbank, staat dezelfde verkeerde titel: Wyver i.p.v Vijver. Op de kaart met randversiering staat geheel links de tekst: F. Dankelmann, Dresden-Löbtau, Ostrasse. F. Dankelmann is een Duitse uitgever die kaarten van Amsterdam, ’s-Gravenhage, Middelburg en Delft heeft uitgegeven. De “gewone kaarten”, zoals ook bovengenoemde kaart met Wyver zijn toch wel een speciaal, omdat de vensters van een “gouden” glanslaag zijn voorzien, zodat het lijkt of er licht achter de ramen schijnt. Dergelijke kaarten zijn bekend van Amsterdam, Den Haag en Delft. De kaart van Middelburg heeft deze glanslaag op de vensters niet.
Adreszijden
De adreszijde van de kaart met randversiering heeft een geheel Duitse adreszijde, waarbij het woord Postkarte met grote letters en onderstreept boven in het midden staat. De kaart van Middelburg hinkt op twee gedachten met Briefkaart boven het woord Postkarte. Vermoedelijk is Briefkaart er later bij gedrukt. De kaart van Amsterdam heeft alleen een Nederlandse aanduiding: Briefkaart, met een ongebruikelijke indeling van de adreslijnen, namelijk een lange (117 mm) en een korte adreslijn (72 mm).
Uitgever F. Dankelmann
Over de uitgever Dankelmann is bijzonder weinig bekend, eigenlijk alleen de plaats van vestiging Dresden en de straatnaam. De straat op de kaart: “Oststraßse” in Dresden-Löbtau kreeg zijn naam in 1881, maar in 1926 kreeg de straat een andere naam: Anton-Weck-Straße, die straat loopt van de Tharandter Straße over de Reisewitzer Straße tot aan de Bünauplatz.
Ook van Dresden zijn kaarten bekend met het wapen van Dresden in de randversiering en van gebouwen met “verlichtte” vensters.