Een heuvel met één koe er op, links en rechts van de heuvel wat gebouwen en ervoor een spoorlijn. De titel van de kaart is “Vluchtterp uit den Batavierentijd, Zoutelande”. De kaart is uitgegeven door P.J.D., M., het nummer van de kaart is 4864 en de drukker is Gebr. Van Straaten in Middelburg.
De afkorting P.J.D., M. staat voor Pieter Jacobus Daniëlse uit Middelburg. P.J. Daniëlse (1878-1953) was uitgever en fotograaf. Er is ook een foto bekend van deze Vliedberg met een koe erop in de collectie van het Zeeuws Archief. Weliswaar een andere koe met de kop naar links. [1]
Vluchtberg of Vluchtterp
De vliedberg uit Boudewijnskerke stamt uit de 10e - 13e eeuw en is 9 meter hoog. In 1985 is hij gerestaureerd. Het is een rijksmonument met nummer 46134. Vliedbergen zijn aarden heuvels, aangelegd als woonheuvels. In later eeuwen zijn er vaak houten verdedigingstorens op gebouwd. Aan het eind van de 12e eeuw telde Zeeland honderden vliedbergen, nu zijn er nog circa veertig over [2]. De naam vliedberg of vluchtterp suggereert dat ze bij hoog water zijn gebruikt om te vluchten, maar deze naam is eigenlijk onjuist.
Stoomtram
De tramlijn liep van Middelburg, langs Koudekerke, Biggekerke, Zoutelande (op enige afstand), Boudewijnskerke, Westkapelle en eindigde in Domburg. De spoorlijn naar Domburg is geopend op 14 april 1906. In Koudekerke is een stationsemplacement aangelegd met depot en werkplaats. Daar is
ook het hoofdkantoor gevestigd en zijn een directeurswoning en woningen voor het lager personeel
gebouwd. Tevens was hier aansluiting op de tramlijn Koudekerke - Vlissingen. In Biggekerke, Zoutelande/Meliskerke, Westkapelle en Aagtekerke waren stationsgebouwtjes aanwezig met een wachtkamer en café. In Domburg was een aanmerkelijk groter gebouw, dat plaats bood aan wachtkamers eerste en tweede klas en een restaurant. In Boudewijnskerke was geen station, maar wel een halte.
Bronnen
R.M. van Heeringen e.a., Monumenten van aarde; beeldcatalogus van de Zeeuwse bergjes, Amersfoort/Koudekerke 2007.
[1] In de beeldbank foutief als de vliedberg Paauwenburg benoemd.
[2] In Van Heeringen zijn 38 vliedbergen afgebeeld, waarvan 19 in Walcheren.
Lodewijk van Duuren