Een kaart met een autopostkantoor uitgegeven in januari 1956 heeft een drietalig opschrift op de adreszijde:
- Bureau de post automobile néerlandais
- Ufficio postale automobilistico Olandeso
- Mobile post-office, The Netherlands.
Rijdend postkantoor
Een autopostkantoor is een rijdend postkantoor, bestaande uit een trekker met oplegger. In 1939 is tijdens de T.T. in Assen voor de eerste maal een autopostkantoor ingezet. In 1944 is het postkantoor door de Duitsers gevorderd en bij het bombardement van Kassel verbrand.
In 1948 bestelde de PTT een nieuwe trekkercombinatie naar een ontwerp van DAF, die op 28 juni 1952 tijdens de TT-races van Assen in bedrijf is gekomen. Het ontwerp en de vormgeving van het Autopostkantoor nr. 2 is van Nicolaas de Koo. Het is uitgerust met drie loketten, een brievenbus, drie postzegelautomaten, een telex en drie telefooncellen. Het postkantoor is voor het laatst ingezet bij de verkoop van kinderzegels van11 tot en met 13 november 1969 te Amsterdam. Het autopostkantoor was degelijk, maar zo zwaar dat het onpraktisch en niet rendabel was. Het voertuig is daarom op 2 oktober 1970 verkocht aan Circus Toni Boltini, waar het als kassawagen dienst deed.
Stempels
Post die is bezorgd op een autopostkantoor krijgt een dagtekeningstempel AUTO-POSTKANTOOR 1, 2 of 3. Vaak stonden de autopostkantoren bij speciale evenementen, waarbij de post tevens van een speciale afdruk is voorzien. Zoals bij de energietentoonstelling E55 in Rotterdam van 18 mei tot 3 september 1955. De in het Park te Rotterdam opgestelde autopostkantoor heeft de zegels met het speciale stempel in zwarte kleur afgestempeld, terwijl het tijdelijke postkantoor, gevestigd in het P.T.T.-paviljoen op het andere tentoonstellingsterrein, de zegels met het speciale stempel in paarse kleur vernietigde. Het betreft hier stempels met de tekst Rotterdam E 55.
Bronnen
- J.M. Hager, 1996. De Nederlandse autopostkantoren 1939-1994. Posthistorische studies, 18e afl.
- Nederlandse academie voor filatelie, Gelegenheidsstempels.
- P.T.T., 1955. Tentoonstelling ‘E55’. Dienstorder No H.348 van 12 mei 1955.