Het filmverhuurkantoor Centrafilm is op 1 oktober 1923 in Dordrecht opgericht door D.J. van Leen. Aanvankelijk luidde de naam nog Kino- en fotohandel D.J. van Leen, maar deze werd als snel veranderd in Centrafilm. Naast de verhuur van films was Centrafilm ook verantwoordelijk voor een klein aantal eigen producties: een tiental korte variétéfilms, een paar reclamefilms voor Dordrechtse bedrijven en enkele gelegenheidsopnamen. Twee voorbeelden: een bedrijfsfilm „Op bezoek bij Centrafilm in Dordrecht”(ca. 1928) en een bevrijdingsfilm „Dordrecht bevrijd”. Het filmverhuurkantoor was gevestigd aan de Nieuwe Haven 33 en de Hoge Nieuwstraat[1] in Dordt.
Centra Film, dat in november 1959 naar de Badhuisweg in Scheveningen verhuisde, bleef tot in de jaren zeventig actief als distributeur, de laatste jaren onder de naam Euro-Centra. De maatschappij zou in de jaren vijftig en zestig uitgroeien tot een van de actiefste distributeurs, vooral van kleinere producties en zogenaamde B-films voor buurtbioscopen en matineevoorstellingen. De firma is ontbonden in 1977 (bron EYE, Amsterdam).
D.J. van Leen
Dirk Johannes (Dick) van Leen is geboren op 14 mei 1906 te Dordrecht en overleden op 20 september 1982 te Dordrecht. Hij is de zoon van Gerrit van Leen en Alida Jacoba Schell. Hij is in 1931 gehuwd met Sara Boer (* Rotterdam, 12 maart 1906-† Dordrecht, 20 september 1999).
Film Bittere Rijst
De Italiaanse film Bittere Rijst gaat over de rijstarbeidsters in de Po-vlakte in Italië.
Silvana Mangano speelt: Silvana Meliga, Doris Dowling: Francesca, Vittorio Gassman: Walter Granata en Raf Vallone: sergente Marco Galli. De regie en het scenario is van Giuseppe De Santis, de producent is Dino De Laurentiis. De muziek is van Goffredo Petrassi, de montage van Gabriele Varriale en de cinematografie van Otello Martelli. De première was op 21 september 1948 en de speelduur, 108 minuten. De taal van de film was Italiaans (filmtitel Riso amaro). De hoofdrolspeelster Silvana Mangano (1930-1989) wordt wel de Italiaanse Rita Hayworth genoemd.
De foto van de kaart is van Lux Film Rome, een Italiaanse filmdistributiemaatschappij en later filmproductie opgericht door Riccardo Gualino in 1934.
De film werd in Nederland door een recescent van de Provinciale Drentsche en Asser Courant getypeerd als een „Immorele film met een schijn van oprechtheid”.
[1] Een eerder adres was Groote Kerksbuurt 39-58.